14 složek laků na nehty, kterým je lépe se vyhnout


Ftaláty (včetně DBP a DEHP) se často nacházejí v široké škále kosmetických přípravků, včetně laků na nehty, a slouží jako změkčovadla nebo rozpouštědla, aby lak na nehty získal lesklou texturu podobnou plastům. Změkčovadla mohou být problematická z hlediska karcinogenní aktivity, škodlivá pro játra, ledviny a reprodukční orgány.
Dva nejškodlivější ftaláty DBP a DEHP jsou v EU a evropské produkci zakázané, hlídejte si však pečlivě složení produktů, které objednáváte ze zemí mimo EU.

Toluen se nachází v ropě, ale i v přírodě. Najdete jej v různých kosmetických přípravcích, jako jsou barvy na vlasy či laky na nehty – funguje jako rozpouštědlo a jeho úkolem je jakási jednolitost výsledné barvy.  Nebyl klasifikován jako karcinogen, ale ukázalo se, že je silným neurotoxinem a jeho vdechování škodí dýchací soustavě.

Xylen se často používá jako rozpouštědlo v lacích na nehty, aby je zředil nebo aby se zabránilo „hrudkovité“ konzistenci. Xylen je také zodpovědný za výrazný zápach konvenčního laku na nehty. Odborné zdroje potvrzují, že jde o alergen, jehož výpary mohou způsobit podráždění očí a kůže, bolesti hlavy, závratě a nevolnost.

Kafr je získáván ze stromu gáfor, ale lze jej také vyrábět synteticky. Syntetická forma se často nachází v lacích na nehty a slouží jako změkčovadlo pro lesk a hladkost produktu. Nadměrný kontakt s kafrem může při vdechnutí způsobit nevolnost, závratě a bolesti hlavy. V malých dávkách prý kafr zdraví nepoškozuje, ale my jsme se rozhodli vaše ani své zdraví neriskovat ani tímto způsobem

Formaldehyd se používá jako konzervační prostředek nejen v lacích na nehty. Je to také složka, která způsobuje silně čpavý zápach konvenčních laků. Je to prokázaný karcinogen a může způsobit dýchací potíže, nevolnost a alergické reakce.
V EU je od května 2018 v kosmetice zcela zakázaný, ale opět může být přítomen v lacích produkovaných mimo EU. Z tohoto pohledu se EU produkce jeví jako jedna z nejbezpečnějších. https://www.mpo.cz/cz/prumysl/chemicke-latky-a-smesi/latky-svhc-povoleni-omezeni/narizeni-komise-eu-2018-675-ke-zmene-prilohy-xvii-narizeni-reach--237025/

Formaldehydová pryskyřice/ tosylamid je polymer vytvořený reakcí toluensulfonamidu a formaldehydu, používá se při nehtové modeláži a vytváří na nehtech velmi pevný, lesklý a odolný film. Už z podstaty složek, ze kterých se vyrábí, jej v našich lacích nenajdete.

Ethyl tosylamid se většinou v lacích na nehty používá jako změkčovadlo. Může navíc zvýšit jeho životnost a trvanlivost na samotném nehtu. V Evropě byl zakázán v mnoha (ale ne ve všech) výrobcích osobní péče kvůli antibiotickým vlastnostem, které následně podporují rezistenci organismu vůči antibiotikům.

Trifenylfosfát se také používá jako změkčovadlo ke zvýšení pružnosti a trvanlivosti laku na nehty. Přítomnost TPHP v kosmetice bývá spojována s endokrinní disrupcí, reprodukční a vývojovou toxicitou.

Kalafuna je lepkavá látka/pryskyřice, která se získává ze smrku a borovice. Její vlastnosti z ní činí potenciálně užitečnou složku v mnoha kosmetických přípravcích, ale je považována za silný alergen a bývá spojována s akutní alergickou kontaktní dermatitidou a dýchacími problémy.

Halogenorganové sloučeniny (AOX)/ organické halogenidy se používají jako rozpouštědla. Jsou chemickou kombinací bromu, jodu, fluoru a chloru. Bylo potvrzeno spojení s poškozením nervů a některé jsou považovány za karcinogeny.

Parabeny jsou skupinou složek, které působí jako konzervační látky. Zabraňují růstu bakterií, plísní a hub v kosmetických prostředcích. I když jsou všeobecně považovány za jedny z nejprozkoumanějších syntetických konzervantů a konvenční kosmetičtí formulátoři je vesměs považují za zcela bezpečné, pár menších studií je propojilo se zvýšeným rizikem rakoviny prsu a rakoviny kůže, proto je v našich produktech nenajdete.

Silikony jsou neekologické. Nejčastěji používaným silikonem v lacích na nehty je dimethicon, jenž urychluje proces schnutí, je však znám jako alergen a také jako ekologicky škodlivá, biologicky špatně odbouratelná chemická látka, proto ji nepoužíváme.

Syntetické vůně se v některých lacích na nehty používají ke skrytí silného zápachu nebo jednoduše k tomu, co je častým klíčem k masovému zákazníkovi, aby laky na nehty příjemně voněly. Parfemaci není podle zákona třeba deklarovat dle jednotlivých komponent, které jsou součástí vůně, a protože jsou některé syntetické přívoně spojovány s vážnými zdravotními problémy, jako je rakovina, reprodukční a vývojová toxicita, alergie a další podráždění, naše laky neparfemujeme.

Ingredience živočišného původu obsažené v laku na nehty jsou často guanin a karmín. Dosud nebyla prokázána žádná újma na zdraví, ale my, jako veganská společnost, se jim vyhýbáme, protože nechceme používat žádné přísady, pro které musí zvířata trpět nebo umírat.

Lakování nehtů je tu pro zábavu stejně jako móda nebo make-up, pokud chcete ke svému zdraví přistupovat zodpovědně, volte šetrnější laky na nehty s deklarací „X FREE“. Kromě toho pak mezi jednotlivým lakováním nezapomínejte na minimálně krátkou pauzu, aby se vaše nehty mohly zhluboka nadechnout.

 Jako německá značka, která vyváží do celého světa, deklaruje Kia Charlotta ve svém označení 14 free vedle látek potenciálně škodlivých pro zdraví, špatně odbouratelných v přírodě čili ekologicky nevhodných a látek živočišného původu, také látky, které jsou v EU již zakázané v kosmetických produktech, nicméně v jiných destinacích se v kosmetice objevují zcela běžně – proto je nutné a vhodné je zmiňovat!

Volně přeloženo z blogu Kia Charlotta a doplněno o komentář psaný kurzívou k našemu trhu Andreou Mouadabb Vémolovou, zakladatelkou Green Beauty Market.