Ašvaganda jako pomocník pro krásnou pleť

Ašvaganda, neboli vitánie snodárná (Withania somnifera), je ajurvédska bylinka, která patří mezi účinné adaptogeny. Její jméno v překladu znamená "pach koně". Odkazuje tak na dvě věci - její čerstvý kořen skutečně pach koně připomíná a další odkaz je na její potenciál pro podporu fyzické odolnosti a síly - po jejím pravidelném užívání byste tedy měli mít opravdu sílu jako kůň :). Ašvaganda se obecně nejčastěji používá pro své neuroprotektivní, posilující a energizující účinky.

Co se týká vlivu ašvagandy na pleť, příznivě na pleť působí při vnitřním užívání, její výtažky se však přidávají i do kosmetických přípravků. 

Co ašvaganda obsahuje?

Withanolidy - účinné látky, u kterých byly prokázány adaptogenní účinky. Pomáhají zvýšit toleranci na stres, jsou vhodné i pro lidi chronickým únavovým syndromem. Posilují oslabený imunitní systém, ale dokáží jej také utlumit při jeho nadměrné aktivitě. Což se hodí zejména pro lidi, které trápí autoimunitní onemocnění. Mohou tedy pomoci výrazně vylepšit (nejen) pleť a přinést úlevu od nepříjemných projevů autoimunitních onemocnění kůže, jako je lupénka, atopický ekzém a jiné. Působí také protizánětlivě, nejen zevnitř, ale zmírňuje i zánětlivé projevy na pokožce.

Polyfenoly a flavonoidy - silné rostlinné antioxidanty, které mimo jiné podporují činnost enzymů a stimulují receptory buněk.

Glykoprotein - má inhibiční účinky na hyaluronidázu (enzym rozkládající kyselinu hyaluronovou v těle), takže zjednodušeně řečeno pomáhá, aby si tělo tuto potřebnou látku udrželo co nejdéle. Kyselina hyaluronová je naprosto nezbytná pro tvorbu kolagenu, a tudíž i pro pevnou a pružnou pleť. Dostatek kyseliny hyaluronové v organismu poznáte na krásně štavnaté, zářící a plné pleti.

Účinky ašvagandy na pleť

Ašvaganda na zkrášlení pleti působí přímo i nepřímo. Přímo dodává antioxidanty a další účinné látky nebo podporuje její přirozené procesy, které jsou pro zdravou a krásnou pleť nutné. Nepřímo pak podporuje některé fyziologické procesy, které jsou taktéž pro krásnou a zářivou pleť naprosto esenciální. 

Co vše dobrého může pro vaši pleť udělat?

  • Detoxikace - podporuje vyplavování škodlivých látek z organismu, což ocení zejména pleť, kterou trápí akné a další kožní problémy. 
  • Proti stresu - ašvaganda při dlouhodobém užíváním poskytuje neuroprotektivní účinky, potlačuje úzkost, a pomáhá obecně lépe se vyrovnat se stresem i jeho negativními následky. A všichni dobře víme, jak se stres často na pleti projevuje.
  • Antioxidanty - díky vysokému obsahu antioxidantů podporuje ochranu pleti před poškozením volnými radikály například ze znečištěného životního prostředí nebo nadměrného slunění. Zpomaluje tak její předčasné stárnutí. 
  • Kvalitní hluboký spánek -užívání ašvagandy podporuje rychlejší usínání a pomůže vám také dostat se rychleji do hluboké a silně regenerační fáze spánku. Proč je spánek tak důležitý pro krásnou pleť a další tipy, jak jeho efekt co nejvíce maximalizovat, si přečtěte tady.
  • Hormonální rovnováha - ašvaganda pomáhá zlepšit hormonální nerovnováhu u žen i mužů což ocení hlavně ti, které trápí nejen hormonální akné, ale i další problémy hormonálního původu.
  • Dobrá nálada - tato adaptogenní bylina pomáhá optimalizovat signalizaci serotoninu prostřednictvím GABA receptorů a díky tomu napomáhá ke stabilnější a udržitelnější dobré náladě. Dobrá nálada a obecně pohoda je pro krásnou a rozzářenou pleť velice důležitá . Už jen z krátkodobého hlediska - úsměv a rozzářené oči vás naprosto instantně zkrášlí. No a z dlouhodobého? Nikdo přece nechce mít zatrpklé vrásky kolem úst.
  • Nakopne váš fyzický výkon - dodá vám nejen energii a chuť se do nějakého cvičení vůbec pustit, ale podpoří také vaši výdrž a fyzickou odolnost ve chvíli, kdy už se k nějakému cvičení, ať už silovému nebo aerobnímu, odhodláte :). A jak souvisí cvičení s krásnou a mladě vypadající pletí? Přečtěte si tady.
  • Afrodiziakum - kořen ašvagandy používá ajurvédská medicína často jako afrodiziakum a pro zvýšení libida. Jaký má sex vliv na pleť, o tom zatím článek nemáme, ale určitě bysme nějaký napsat měli O:).
  • Pro krásné vlasy - studie, která zkoumala skupinu mužů ve věku mezi 50-59 lety, kterým byla po dobu jednoho roku každý den podávána ašvaganda, zjistila, že její pravidelné podávání na denní bázi může nejen snížit vypadávání vlasů způsobené nadměrnými hladinami kortikosteroidů, ale také pomáhá zachovat větší množství melaninu ve vlasech, což působí proti ztrátě barvy vlasů a předčasnému šedivění.

Pokud vás účinky ašvagandy nadchly a chtěli byste její působení vyzkoušet i na sobě, při výběru určitě dbejte na kvalitu. Doporučujeme Ašvagandu od Wild Nutrition, která je v kapslích namíchaná spolu s hořčíkem, jež její antistresové a neuroprotektivní účinky ještě více umocní.