Co jste možná o lacích na nehty nevěděli

Laky na vodní bázi, laky 10 free, laky 5 free co vlastně znamená všechna tato označení?

 

To, že laky na nehty páchnou, nám přijde už tak nějak normální, ale napadlo Vás, že by mohly být doslova toxické?

10 nejhorších látek v lacích:

1)      Formaldehyd- jedná se o štiplavě páchnoucí plyn, který je karcinogenní a mutagenní.

2)      Formaldehydová pryskyřice-je vedlejším produktem formaldehydu a je stejně nebezpečná.

3)      Toluen-pro chemický průmysl se používá především jako rozpouštědlo. Patří mezi látky, které můžou ohrozit plod a rozmnožování!

4)      Dibutylftalát (DPB)- v lacích se používá jako změkčovadlo. Při dlouhém vystavení této látce dochází k ohrožení reprodukční schopnost a zdravý vývoj plodu.

5)      Ftaláty- používají se při výrobě PVC. Některé nejsou nebezpečné zdraví a životnímu prostředí a některé jsou toxické. Nebezpečné jsou především negativním vlivem na hormonální a reprodukční systém. Nebezpečné-DPB, DEHP, DMEP, DIBP.

6)      Syntetický kafr- má dráždivé účinky na sliznici a na kůži. Výpary mohou způsobit astma.

7)      Xylen-používá se jako rozpouštědlo. I nižší koncentrace působí negativně na ledviny, játra. Dráždí dýchací a trávicí ústrojí.

8)      Parabeny- v kosmetice jsou oblíbené pro svůj antimikrobiální účinek. Mohou působit na hormonální rovnováhu a vyvolávat alergie.

9)      Parfémy-syntetické parfemace mohou vyvolávat alergické reakce, narušovat funkci štítné žlázy a jsou rakovinotvorné.

10)   Acetáty-rozpouštědla. Dráždí plíce a kůži.

 

Takové laky na nehty rozhodně nepatří na ruce dětem ani těhotným ženám!

Nemusíme propadnout v zoufalství. Upravené nehty jsou pro někoho doslova nezbytností a dnes je na trhu možné najít lepší a šetrnější varianty laků na nehty. Hledejte takové s označením 10 free nebo třeba laky na vodní bázi.