Cykličnost a její vliv (nejen) na pleť ženy: 1. díl Fáze reflektivní

Každá žena si prochází v průběhu jednoho měsíce hormonálními změnami. Průběh menstruačního cyklu ovlivňuje nejen naši náladu, energii a chutě, ale také stav a vzhled naší pokožky. Z toho vychází i teorie “cyklické ženy” kterou ve své knížce Rudý měsíc popisuje podrobněji autorka Miranda Gray. Během měsíce si procházíme 4 různými fázemi a dá se říct, že se v nás postupně probudí prakticky 4 jiné ženy. Každé jde něco jiného líp a něco jiného hůř. A toho se dá velmi dobře využít. Pokud se ve svém menstruačním cyklu naučíte dobře vyznat, můžete si pak lépe plánovat a organizovat čas podle toho období, kdy vám daná činnost půjde nejlépe. Vyznat se a sladit s menstruačním cyklem je také velká úleva a pomoc pro komunikaci v partnerských vztazích. 

Tato teorie se bohužel nevztahuje na ženy, které užívají hormonální antikoncepci. U nich je jejich cyklus prakticky umělý. Škodlivém vlivu hormonální antikoncepce na tělo, pleť i psychiku ženy, se určitě budeme věnovat v některém z budoucích článků. 

Fáze cyklické ženy můžeme rozdělit na reflektivní menstruační fázi, dynamickou předovulační fázi, expresivní ovulační fázi a nakonec čtvrtou premenstruační kreativní fázi. Jako první se budeme věnovat reflektivní menstruační fázi, kterou sice ženský měsíční kruh podle teorie cyklické ženy končí, menstruační cyklus jí však začíná.

1. Fáze reflektivní neboli menstruační

První fáze ženského cyklu začíná prvním dnem menstruačního krvácení a končí zhruba v šestý den. Této reflektivní fázi se jinak říká také stařena nebo se ujalo i pojmenování podle ročního období - zima. Pro tuto fázi je totiž typická zvýšená únava, menší fyzická výdrž a žena má potřebu více odpočívat, podobně jako lidé ve stáří nebo příroda v zimním období. Ženské tělo už svůj každoměsíční úkol naplnilo, propouští z těla ven neoplodněné vajíčko a zároveň se očišťuje celý ženský organismus. 

Jak se tato fáze projevuje na psychické úrovni?

Fyzická únava se promítá i do naší psychické stránky. Většina žen je v tomto období více uzavřená, nemá tolik chuť chodit do společnosti a raději zůstává doma a dopřává si pohodlí. Pomaleji mluví i myslí a díky tomu nedělá žádá impulzivní rozhodnutí. V této fázi se žena také tolik neohlíží na ostatní členy rodiny a zaměřuje se více na sebe. Každoměsíční ženská očista se týká i psychiky - snažíme se zbavit věcí, které v sobě delší dobu držíme a vyslovíme nevyřčené. Což může jít ruku v ruce s výbuchem vzteku nebo slzami. Tato situace dost často zaskočí zejména muže, kterým žena vyčte něco, co v průběhu minulého měsíce udělal, v té chvíli to velkoryse přešla, ale stejně se s tím nějakým způsobem nevyrovnala. 

Premenstruačnímu syndromu a doprovodným výbuchům vzteku se podle hinduistické tradice říká také “hněv bohyně Kálí”. Tato bohyně bývá zobrazována se dvěma páry rukou, v jedné ruce držící meč, kterým odsekává všechno, co je už mrtvé, nepotřebné a zastaralé, aby vytvořila prostor něčemu novému. Muži z nás v tomto období mohou mít někdy strach a raději se snaží odklidit do ústraní. Období před menstruací však dokáže skvěle pročistit vzduch ve vztahu.

Jak se tato fáze projevuje na fyzické úrovni?

Kromě zvýšené únavy jsou tu klasické příznaky, které jsou každé dospělé ženě známé - menstruační krvácení, křeče, mohou nás bolet bedra, dostavují se i bolesti hlavy a honí nás mlsná. 

Co nám v této fázi jde?

Naše mysl se zklidňuje a zpomaluje, tato doba je nejvhodnější pro různá meditační cvičení. Je skvělá také pro přehodnocení životního směru. Doslova souvisí se zbavováním se všeho starého a nepotřebného, takže díky ní můžete přijít třeba na to, že chcete dát výpověď v práci, která vás nebaví nebo skončit dlouhodobě nefunkční vztah.

Co nám naopak nejde?

S touto fází se pojí i určitá roztržitost a nešikovnost, takže nám může všechno padat z rukou a máme pocit, že se nám zrovna ani ta nejmenší věc nedaří. Tuto fázi má většina profesionálních sportovkyň spojenou i s poklesem svého výkonu - energie, výdrž i nějaká zručnost je na bodě mrazu. 

Jak se o sebe v této fázi starat?

Dopřejte si klid. Tato fáze je ideální na seberozmazlování a opečovávání. My ženy jsme hrozně vytížené, speciálně v dnešní době, a jsme nešťastné z toho, že nám na pár dní dojde energie a poklesne výkon. Ve chvíli, kdy ale půjdeme proti této fázi a odmítneme odpočívat, může se nám “odvděčit” silnější a bolestivější menstruací, vysšší únavou apod. Naše chytré tělo nás prostě samo vyřadí z provozu, pokud to odmítneme udělat vědomě samy. Těžší průběh měsíčků právě mívají často ženy, které se nedokáží vyrovnat se svou křehčí ženskou stránkou. 

Dopřejte si proto bez výčitek odpočinek alespoň první dva dny. Málokdo si může asi dovolit úplné volno, ale pokud to jde, zkuste si alespoň rozplánovat práci tak, abyste měly tyto dny trochu volnější. Neplánujte si na tuto fázi ani žádné začátky redukčních diet, žádné velké cestování nebo jiné náročnější aktivity.

Pokud na to máte energii a chuť, zajděte si třeba na masáž, nechejte se hýčkat od partnera nebo si udělejte uvolňující antistresovou masáž třeba si pomocí Gua sha nebo face-rolleru sama. Celou péči zakončete vaší oblíbenou maskou. Pokud vás honí mlsná a obecně máte potřebu více jíst, zásobte se dopředu kvalitními potravinami - bio ovocem a zeleninou, oříšky a semínky (dodají zdravé tuky a podpoří energii), anebo si dopředu připravte třeba do mrazáku zásobu domácí raw čokolády. Nezapomeňte také doplňovat hořčík a železo. Tyto dva minerály ženské tělo v reflektivní fázi spotřebovává ve velkém. Hořčík vám pomůže se lépe uvolnit, pomáhá při bolestech hlavy a přináší úlevu od křečí. Železo je potřeba doplnit kvůli krvácení, jeho nedostatek způsobuje únavu.

Jak působí reflektivní fáze na pleť? 

Naše pokožka dostává nejvíce zabrat v týdnu před menstruací a při ní. Na jejím vzhledu se podepisuje měnící se hladina hormonů. Během poslední 14 dnů cyklu je v ženském těle nízká hladina estrogenu a naopak vysoká hladina androgenů, což způsobuje vyšší produkci mazu. Nadměrný maz spolu s nedostatečným čištěním pleti může vést k ucpávání pórů a tvorbě pupínků, které nejednu ženu v průběhu měsíčků trápí. 

Pupínky určitě nemačkejte, můžete je spíše zhoršit a ještě si do nich zanést infekci. Na čištění pleti doporučujeme přípravky s kyselinou salicylovou, které pleť šetrně čistí a zároveň působí jako jemný chemický peeling. Díky tomu pomáhá odstraňovat přebytečný maz, odumřelé pleťové buňky a uvolňovat ucpané mazové žlázy. Kyselina salicylová je obsažena ve vrbové kůře, jejíž výtažek najdete například Havajské Beauty vodě od Honua, která je právě pro toto období super pomocník na zlepšení pleti nebo v Gelu proti nedokonalostem pleti od PHB, který je bezvadný nejen na období před a během měsíčků, ale na aknózní a problematickou pleť celkově. Je obohacen o další protizánětlivé a hojivé látky, jako je neem nebo zinek. Místo mačkání pupínky zamaskujte Krémovým minerálním korektorem od PHB, který pokožku nezatíží, naopak díky své minerální bázi přispívá k jejímu hojení. 

V průběhu měsíčků je pleť také více citlivá na sluneční záření, proto nezapomínejte používat kvalitní denní krém s přidaným SPF nebo make-up s SPF. Krém Malu od Honua má jako jednu z hlavních účinných látek oxid zinku, který multifunkčně zabezpečí jak ochranu před slunečním zářením, tak podporu hojení každoměsíčních pupínků. Pleť můžete podpořit i vnitřní výživou pomocí Pure Strength Omega 3 od Wild Nutrition. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny působí protizánětlivě a podporují odolnost pleti. Skvělý je také produkt Výživa pro pleť, vlasy a nehty, který obsahuje komplex výživných a účinných látek, které zdravá a krásné pleť, vlasy i nehty potřebují.