Cykličnost a její vliv (nejen) na pleť ženy: 3. díl Fáze reaktivní

Po předchozích dvou fázích, fázi menstruační a folikulární, přichází na řadu fáze ovulační neboli expresivní. Tato fáze je nejkratší a trvá zhruba 2-3 dny. Jedná se vlastně o takové vyvrcholení veškeré hormonální práce našeho těla. Těsně před ovulací dochází k nárůstu luteinizačního hormonu, což způsobí uvolnění vajíčka. V průběhu ovulace se nám v těle pak ještě více zvyšuje hladina testosteronu a estrogenu. 

Tato fáze se jinak nazývá matka nebo také léto. Léto proto, že v našem těle doslova všechno zraje - neoplodněné zralé vajíčko se chystá opustit vaječník. Navíc jsou ženy v tomto období většinou velmi přitažlivé a žádoucí. Jedná se o nejerotičtější cyklickou fázi vůbec. Příroda to prostě chytře zařídila tak, abychom se v době, kdy je největší možná pravděpodobnost otěhotnění, mužům nejvíce líbily, a i my samy máme v tento čas větší chuť na sex, což případnému početí ještě více nahrává.

Matkou se pak toto období označuje proto, že jsme během těchto dní více citlivé k potřebám druhých a máme větší sklon o ně pečovat. Tato fáze se proto výborně hodí i pro komunikaci a řešení různých problémů - pomůže vám být více empatická a snadněji se do druhého a jeho potřeb vcítit a pochopit tak jeho pohled na věc. V práci se nám proto bude dařit mnohem lépe týmová práce, výborně v tomto období vycházíme s různými typy lidí. 

Na fyzické bázi se tato fáze může projevovat například nepříjemnou bolestí v podbřišku, na kterou některé ženy přímo při ovulaci trpí. Teorie cyklické ženy jakékoliv bolesti během cyklu, ať už menstruační nebo ovulační spojuje s nepřijetím své ženské stránky. Jiné ženy však tuto fázi považují za nejlepší a mají pocit, že teď jsou konečně samy sebou, cítí se sebevědomě a žensky a přejí si, aby tato fáze trvala celý měsíc. Nicméně všechny 4 fáze jsme my :). 

V této fázi je také náš čich v nejlepší kondici a kromě toho, že máme “čich” na toho geneticky potentního partnera, je vhodné si v tomto období také vybrat třeba novou vůni. Zajímavé je i to, jak naše vůně v průběhu ovulace působí na muže. Díky našemu tělesnému pachu (opět platí jen u žen, které neužívají hormonální antikoncepci), se přirozeně začne zvyšovat hladina testosteronu u našeho partnera. Jeho tělo se tak připravuje na to, aby bylo v nejvyšší plodné kondici pro případně početí dítěte. Po skončení ovulace se zase jeho hladina testosteronu začne postupně snižovat.

Co nám v této fázi jde?

Expresivní fáze je totální opak reflektivní fáze – máme plno energie, výbornou náladu a chuť chodit do společnosti. Na toto období je proto dobré si naplánovat různé obchodní schůzky, kulturní akce a další společenské události. V expresivní fázi nám také výborně jde motivace a vedení lidí. Díky zvýšené energii a většímu zaměření na výkon, se nám také daří i v oblasti sportu. V expresivní fázi taktéž oplýváme kreativními schopnostmi - zkoušíme nové recepty, renovujeme domácnost, přešíváme staré oblečení, zkoušíme nové outfity nebo vyrazíme ven s odvážnější rtěnkou než obvykle nosíme.

Co nám naopak nejde?

V expresivní fázi máme většinou problém s činnostmi, které jsou typicky spíš přisuzovány mužům. Úplně neexcelujeme v logickém uvažování a hůře se nám daří soustředit se na detaily. Nechce se nám trávit většinu dne v práci a nějaký přesčas je pro nás nepředstavitelný  – prostě jsou jen pro nás v tomto období důležitější vztahy než kariéra. V tomto období si dávejte také větší pozor na to, abyste se nepřetížila, tělo by vám to mohlo spočítat zase v období menstruace. Také si dávejte pozor na organizaci svého času. Ženy v této fázi mají často tendence plánovat spoustu událostí, které však časově spadají právě do unavenější fáze menstruační, kdy se nám většinou nikam nechce a nadáváme si, co jsme zase komu slíbily :). 

Jak se tato fázi projevuje na pleti?

V tomto období máme naprosto nejkrásnější pleť. Hormony jsou pro potřeby pleti srovnané, dochází k nejvyšší produkci kolagenu, díky tomu je naše pokožka pěkně pružná a vyhlazená a také se nám tak trochu změní rozšířené póry. Příroda to prostě moudře zařídila, abychom se mužům líbily :). Zlepšuje se nám také mikrocirkulace krve v pleti a díky tomu se mnohem lépe vstřebávají různé kosmetické produkty. A toho je třeba využít. 

Jak se o sebe v této fázi starat?

Nechte vyniknout svoji zářící pleť, nezatěžujte ji zbytečně make-upem, naopak se zkuste vyřádit a kreativitu a nově nabyté sebevědomí vyjádřit experimenty s líčením - vyzkoušejte nový odstín očních stínů, rtěnky nebo si zaexperimentujte s laky na nehty

Zaměřte se hodně na péči o pleť a zkuste jí dopřát něco extra. Díky zvýšenému vstřebávání účinných látek tuto péči využije na maximum a odvděčí se vám v jiných fází měsíce. Oblažte ji maskami a séry proti stárnutí. Vstřebávání účinných látek můžete ještě více podpořit masáží pomocí face rolleru, guashi anebo vyzkoušejte naši horkou novinku - hypoalergenní galvanický peeler RECLAR.

Pokud se snažíte otěhotnět, doporučujeme zařadit doplňky na podporu početí pro vás i pro vašeho partnera. Ty tedy zařaďte s dostatečným předstihem, aby začaly před nástupem ovulační fáze působit. Doporučujeme Přírodní komplex na podporu plodnosti. Wild Nutrition má verzi pro ženy i pro muže.