Galvanický peeler Reclar - kosmetický biohacking budoucnosti

Pokud to myslíte s péčí o pleť opravdu vážně, nekončíte pouze u rutinní očisty a maximálně masky a peelingu jednou týdně, a zajímáte se o to, jak ji posunout na vyšší level, určitě jste se už dostali přes různé kosmetické vychytávky, jako jsou face-rollery či guashi, k informacím o high-tech pomůckách, jako je například galvanický peeler, různé světelné lampy apod. 

Galvanizace a terapie světlem aktuálně hýbe kosmetickým světem a patří mezi top anti-age a biohackingové pleťové trendy. Konkrétně galvanický peeler od značky Reclar je korejská novinka (všechny dobře víme, že korejské ženy jsou vyhlášené svou perfektní pletí), která v sobě spojuje nejmodernější špičkovou technologii spolu s časem prověřenými pozitivními účinky světelné terapie. Zpomalování stárnutí ale není jediná věc, kterou galvanický peeler dokáže. Jak vlastně funguje a s čím dalším vám může pomoci? Čtěte dál :).

Jak galvanický peeler funguje?

Kombinuje v sobě hned čtyři účinné technologie - ultrazvukový peeling, galvanickou ionizaci, fotonovou terapii a terapii zlatem. 

Ultrazvukový peeling

Funguje na principu ultrazvukových vibrací, které pronikají hluboko do pokožky bez toho, aby způsobily jakékoliv podráždění. Odstraní tak veškeré nečistoty i kožní maz z pórů a výrazně pokožce odlehčí. Tento peeling můžete provádět nasucho a zhruba třikrát týdně jej můžete provést i “na mokro” pro opravdu důkladné hloubkové čištění. Na navlhčené pleti se totiž ultrazvukové vlny rozptýlí ve vodě a rázová vlna dokáže proniknout opravdu hluboko do pokožky.

Galvanická ionizace

Označuje se za neinvazivní “facelift” bez použití jehel. V kosmetickém průmyslu se používá už přes 50 let. Je vhodná pro všechny typy a stavy pleti včetně té citlivé. Galvanizace využívá nízké napětí elektrického proudu, které bylo speciálně navržené pro kosmetické účely a estetické zákroky. Při galvanickém ošetření pleti prochází do pokožky slabý stejnosměrný proud, který stimuluje pleťové buňky. Během použití žehličky vytváří jemné elektrické pole mezi povrchem pokožky a povrchem přístroje. Dočasně ruší kožní bariéru a na základě principu přitahování protikladů odstraňuje nečistoty usazené hluboko v pokožce. Podporuje také mikrocirkulaci krve a buněčnou aktivitu, a díky tomu zvyšuje schopnost pleťových buněk vstřebat až 10x více výživných látek než při manuální aplikaci kosmetických přípravků.

Při pravidelném působení slabého elektrického proudu se pokožka zpevňuje, změkčuje a pročišťuje. Jestli jste se zalekli slov “elektrický proud”, nemusíte se vůbec bát. Galvanická terapie není vůbec bolestivá. Působí jako příjemná masáž silnějším proudem vody.

Terapie světlem

Terapie světlem neboli fotonovou terapie byla dobře známá už starým kulturám. Starověcí Řekové a Římané tak měli například tzv. sluneční lázně. Poznatky těchto dvou kultur převzali arabští lékaři a poměrně nedávno začala s léčbou pomocí světla pracovat i moderní medicína. Účinky světla a slunce zná dobře asi každý z nás - se zkracujícími se dny přibývá depresí a různých onemocnění (v podzimním a zimním období proto doporučujeme doplňovat vitamín D jako takové tekuté slunce a podporu). Naopak v létě máme mnohem více energie, lepší náladu a také se nám lépe a rychleji hojí různé kožní neplechy. 

Sluneční světlo má na lidský organismus pozitivní vliv. Na druhou stranu však obsahuje některé složky ve větším množství, než je žádoucí - nadměrné slunění nám tedy může spíše uškodit. Fototerapie proto pracuje se světlem umělým, které je možné přesně regulovat, a využít tak plně jeho léčebný potenciál. Terapie fotonovým světlem se úspěšně praktikuje po celém světě už zhruba 40 let. V devadesátých letech ji například používali námořníci Spojených států pro urychlení hojení ran. O něco později začali zkoumat účinky LED světla vědci a odtud byl už jen krok k tomu začít používat světelnou terapii i pro zkrášlování a léčení pleti. 

Světlo si můžeme zjednodušeně představit jako viditelnou část elektromagnetického záření různé frekvence. Dosahuje různých vlnových délek v intervalu 390 až 760 nanometrů. Lidské oko je schopné vnímat světlo o vlnových délkách v rozsahu od 400 do 800 nm nanometrů. Při fotonové terapii proniká světlo do těla jako proud energie ve formě fotonů a má tak pozitivní terapeutický přínos pro naše tělo přímo na buněčné úrovni. Různé vlnové délky světla pak mají různé účinky na pleť i na celý organismus.

Moderní přístroje na fotonovou terapie, mají vestavěné bezpečné LED diody, které produkují fotony s různými vlnovými délkami. Každá dioda má předem definovaný výkon a hodnotu světelného působení. Galvanický peeler Reclar využívá účinky červeného a modrého světla. Kromě těchto dvou se ještě při ošetření pleti využívá světlo zelené a žluté.

A jaké mají jednotlivé barvy světel účinky?

Modré světlo (vlnová délka 465 nm)

Díky jeho protizánětlivým a antibakteriálním účinkům jej ocení nejvíce pleť aknózní, nadměrně se mastící, podrážděná, přecitlivělá, či jinak problematická. Modré světlo působí efektivně na mazové žlázy a podporuje jejich normální činnost - zmírňuje nadměrnou produkci mazu. Zároveň ničí bakterie, které žijí v pokožce, a jsou zodpovědné za tvorbu akné a nejrůznějších kožních poblémů. Díky tomu pomáhá modré světlo urychlovat hojení akné a zmírňuje také zjizvení (nejen po akné). Podle některých studií má dokonce významný pozitivní efekt  při hojení popálenin třetího stupně. Napomáhá také lepšímu a hlubšímu vstřebávání účinných látek z kosmetických přípravků do pokožky.

Červené světlo (vlnová délka 625 nm) 

Červené nebo také infračervené světlo má hlavně anti-age účinek. Přispívá k neutralizaci volných radikálů a snižuje tak poškozování pokožky. Zmírňuje také negativní dopad nadměrného slunění na pleť, jako jsou různé hyperpigmentace apod. Stimuluje tvorbu kolagenového proteinu v pleti a díky tomu ji pomáhá aktivně zpevňovat, vyhlazovat a předcházet tvorbě vrásek. Zlepšuje také prokrvení pleti, díky čemuž má pleť pak zářivější a zdravější vzhled. Díky optimálnímu prokrvení se také zlepší přenos živin do pleťových buněk, a tím pádem je efektivnější i vstřebávání účinných látek z použitých sér, krémů a dalších kosmetických přípravků. 

Zelené světlo (vlnová délka 525 nm) 

Zpomaluje produkci melaninu o 40 až 60 %. Díky tomu vyrovnává barevný tón pokožky a minimalizuje tvorbu i vzhled již vzniklých pigmentových skvrn. Má protizánětlivý účinek a výborně se proto hodí na aknózní pleť.

Žluté světlo (vlnová délka 590 nm)

Podporuje detoxikační procesy pleti - stimuluje lymfatický systém. Přispívá zároveň ke zlepšení buněčného metabolismu, podporuje vstřebávání kosmetických přípravků a aktivně zpomaluje stárnutí pleti.

Terapie zlatem

Hlavice Reclar peeler GOLD je navíc ještě potažena 24k zlatem. Tento luxusní drahý kov svým leskem i barvou připomíná slunce, které je už od pradávna považováno za životodárné. Zlato proto jako přísadu i pomůcku při léčivých i zkrášlujících procedurách používali už v Alexandrii a starém Egyptě před více než 5000 lety. V dochovaných záznamech tak můžeme například narazit na využití zlata jako “tekutého elixíru” pro vnitřní užití, a zlato se používalo i k vnějšímu užití. Egypťané věřili, že zlato pomáhá stimulovat životní sílu a energii, považovali jej za symbol obnovy a věčného mládí a používali jej také na očištění mysli, těla i ducha.

Na duchovní úrovni dokáže zlato aktivovat naši vizuální představivost a tvořivost. Posiluje sebedůvěru a pomáhá překonat úzkostné stavy. Přináší vnitřní klid a uklidňuje bezdůvodné obavy. Na účinky zlata spoléhá i dnešní moderní medicína. Jeho využití můžeme najít především ve stomatologii, ale také v chirurgii, kde je ceněno především pro jeho regenerační schopnosti. Používají se tak třeba zlatem potažené chirurgické nástroje. Na bázi zlata je dokonce založen i homeopatický přípravek - Aurum metallicum.

Využití zlata v kosmetickém průmyslu pak bylo jasnou logickou cestou. Byla by škoda nevyužít jeho regeneračních, protizánětlivých a stimulačních účinků i při zkrášlování pleti. Zlato má antioxidační účinky, podporuje mikrocirkulaci krve, stimuluje buněčnou aktivitu, tvorbu kolagenu, regeneruje, aktivně předchází zánětům a zklidňuje. A všech těchto jeho účinků galvanická žehlička Reclar využívá - působí jako prevence, ale dokáže zmírnit i už rozjeté podráždění pleti, akné a další kožní neplechy.

Kdy není použití galvanického peeleru vhodné?

Terapie světlem nepoužívá ultrafialové paprsky, není proto nijak nebezpečná. Při použití světelné terapie by však měli být opatrní zejména lidé, kteří užívají léky, jež způsobují zvýšenou citlivost na světlo. Galvanická terapie používá pouze slabý elektrický proud, který je pro většinu zdravých lidí naprosto bezpečný. Jedná se o neinvazivní a nebolestivnou proceduru, která v žádném případě pleť nepoškozuje. Nicméně i tak není galvanická terapie vhodná pro lidi s kardiostimulátorem nebo srdečním onemocněním. Nedoporučuje se ani těhotným ženám a lidem s kovovými implantáty. Diabetici, epileptici nebo lidé se závažnějším onemocněním štítné žlázy by měli použití peeleru pro jistotu konzultovat se svým lékařem.