Komplexní anti-age péče o pleť

Všichni si přejeme krásnou, zdravím zářící pleť bez chybičky - bez předčasných vrásek, pupínků a dalších nerovností. Bohužel neexistuje žádné instantní kouzlo, které by nám toto trvale zajistilo. Stejně tak jako si nevyčarujeme perfektní postavu po jednom salátu a jedné hodině strávené v posilovně, stejně tak i krásná pleť vyžaduje dlouhodobou komplexní a systematickou péči.

Stejně jako na naší postavě, tak i na pleti se projevují určité zlozvyky, které jsme se v průběhu života naučili. Ať už se to týká právě stravy (častá konzumace nezdravých potravin jde jako první vidět právě na pleti), tak i toho, na které straně obličeje nejčastěji spíme, na které straně koušeme jídlo apod. Naše tělo je úžasný a sofistikovaný bio stroj, který má velmi dobrou schopnost regenerace. Pokud se o něj ale pořádně nestaráme, od určitého věku nám přestane různé prohřešky odpouštět a začne se na něm všechno projevovat. Jde to vidět jak na našem zdraví, tak i na našem vzhledu. Ostatně pleť je takovým vnějším zrcadlem toho, co se děje uvnitř nás. Proto je potřeba se o pleť (a o sebe) starat komplexně - nejen z vnějšku, ale i zevnitř.

Výživa (nejen) pro pleť:

1. Hydratujte zvenku i zevnitř

Vnitřní hydratace je jednou z nejdůležitějších věcí v péči o pleť. Pokud budete zanedbávat pitný režim, tak to ani ty nejlepší hydratační krémy nezvládnou napravit. Voda urychluje vyplavování toxinů z těla, pomáhá rozhýbávat lymfu a díky tomu také redukuje otoky. Dobře hydratovaná pokožka je už na první pohled čistší, pevnější a jasnější. Na pití je nejlepší neperlivá, ideálně pramenitá voda nebo bylinkové čaje. Nedostatky v pitném režimu můžete dohnat taky ovocem a zeleninou s vysokým obsahem vody, jako je třeba meloun, okurky, cukety nebo třeba ananas.

2. Dopřejte si zdravé tuky

Omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny pomáhají pokožku chránit proti slunečnímu záření. Zároveň podporují vytváření protizánětlivých látek, které jsou důležité pro hojení akné a různých zánětlivých procesů na pokožce. Jsou celkově důležité pro zdravou pokožku a působí proti předčasnému stárnutí. Naše tělo si bohužel nenasycené mastné kyseliny nedokáže samo vyrobit, proto musíme myslet na to, abychom mu jich dopřáli dostatek ve stravě. Spoustu jich obsahují hlavně semínka a ořechy. Nejvíce jsou z rostlinných zdrojů zastoupeny ve vlašských ořeších a chia nebo lněném semínku. Pleti můžete dopřát nenasycené mastné kyseliny taky zvenku v podobě kvalitního rostlinného oleje.

3. Nadopujte se antioxidanty

Jeden z nejsilnějších antioxidantů je vitamín C, což z něj dělá naprosto klíčovou složkou v anti-age péči o pleť. Chrání pokožku před oxidačním stresem a volnými radikály, které vytváří stres, znečištění a různé toxiny a chemikálie, kterým jsme dennodenně vystaveni. Tento antioxidační vitamín je také důležitý pro tvorbu kolagenu. Zásobte se proto citrusovým ovocem, velké množství vitamínu C se také nachází ve žluté paprice, brokolici, špenátu nebo v jahodách.

Úplně laickou pomůckou pro zařazení potravin bohatých na antioxidanty do každodenního jídelníčku může být jejich barva - čím barevnější, tím lepší. Nejrozsáhlejší skupinou antioxidantů jsou totiž rostlinná barviva, flavonoidy. Barevné ovoce a zelenina jsou proto zárukou toho, že jsou antioxidanty opravdu nadupané. Pestrobarevný talíř vám taky zajistí dostatek různorodých živin.

4. Podpořte produkci kolagenu a kyseliny hyaluronové

Kolagen a kyselina hyaluronová jsou základní stavební prvky kůže. Pokožce dodávají pevnost, pružnost, mladý a plný vzhled a schopnost opravovat pleťové buňky. Stárnutím se produkce těchto dvou látek v těle snižuje. Je proto vhodné zvýšit příjem vitamínu C, vitamínu A (tmavá listová zelenina, mrkev atd.), zinku (např. dýňová semínka) a sulfuru (česnek), které jejich produkci stimulují.

Naopak se vyhýbejte rafinovanému cukru a cigaretám - způsobují v těle záněty a poškozují kolagen a celkově zpomalují jeho tvorbu. Tyto dvě látky patří mezi tři nejhorší věci, které způsobují předčasné stárnutí. Tou třetí je stres.

Zlozvyky, které mají dopad na pleť

Jak stárneme, snižuje se pevnost a pružnosti kolagenových vláken a pokožka nám přestane odpouštět různé prohřešky a zlozvyky, které jsou nejdříve vidět právě na tváři. Všimli jste si, že máte například výraznější vrásky kolem očí a na krku na jedné straně? Aby ne, když několik let ležíme každou noc kolem osmi hodin tváří otočenou na jednu určitou stranu. Za vrásky může třeba i příliš vysoký polštář, kvůli kterému se kůže na krku krabatí a po určité době už tak prostě zůstane. Kvůli nevhodně zvolenému polštáři nám přes noc v obličeji také stagnuje lymfa, a tak se ráno probouzíme celí nateklí. Jednostranné vrásky může zhoršovat třeba také kousání jídla pouze na jedné straně a další rutinní pohyby, které provádíme většinou naší dominantní stranou.

Na tvorbě vrásek se také hodně podílí emoce. Kromě prožívání stresu, který má přímo negativní dopad na regenerační procesy v těle, se do naší tváře vepisuje třeba i soustavné mračení a obecně napětí ve svalech.

Co s tím?

Na rozhýbání jednostranně zatěžovaných mimických svalů je skvělá obličejová jóga, která svaly uvolní a posílí, rozhýbe lymfu a pleť prokrví. Tím se skvěle nastartují také regenerační procesy a při pravidelném provádění je pokožka viditelně pevnější, hladší a díky prokrvení má také zdravější odstín. S rozprouděním lymfy a uvolněním svalů pomáhají také různé face rollery a destičky gua sha. Jejich používání funguje navíc jako báječná relaxace, proto se určitě vyplatí zařadit je do svého kosmetického rituálu zařadit.

Kosmetická péče o pleť

Důležitou tečkou v komplexní anti-age péči o pleť je kosmetika. Za nás můžeme doporučit Havajskou Beauty vodu, která díky 3 typům exfoliantů stimuluje obnovu pleťových buněk. Zároveň obsahuje výtažek z ibišku, jež se označuje jako “přírodní botox”. Dalším výborným produktem proti stárnutí je Superfood obličejový olej od PHB se speciální formulí s 20 anti-age složkami plných antioxidantů, nenasycených mastných kyselin a dalších účinných látek.

Další kosmetickou lahůdkou je sérum Aloha od značky Honua, nově obohacené o bakuchiol. Tahle kosmetická složka je naprostá pecka. Funguje podobně jako retinol, ale bez nepříjemných vedlejších účinků, jako je loupání, svědění a zarudnutí. Bakuchiol se přirozeně vyskytuje v semenech a listech rostliny psoralea corylifolia. Podporuje tvorbu kolagenu, zmírňuje vrásky a drobné linky, má antioxidační a protizánětlivé účinky a také výrazně snižuje poškození pokožky UV zářením.