Kyselina hyaluronová

Kyselinu hyaluronovou prožívá veliký boom a to zejména ve spojení s kosmetikou zaměřující se na hydrataci pleti a vrásky. My se dnes zaměříme i na její další úžasné vlastnosti.

Jedná se v podstatě o gelovitou substanci, která zadržuje vodu, aby pleť neztratila svoji pružnost a vláčnost. Ve skutečnosti tedy vrásky vyplňuje vodou. Má úžasnou schopnost zvýšit svůj objem. Je také vhodným pomocníkem k hojení  spálenin od sluníčka.  Tlumí zánět na pokožce. Putuje i do jizev a pomáhá tím bezjizvému hojení ran. Nejčastěji se užívá pro hojení obtížných ran, jako jsou bércové vředy, či odebrání končetin diabetiků.

Hladina kyseliny hyaluronové není stejná po celý život, začíná klesat po padestáce. Kyselina hyaluronová podporuje tvorbu kolagenu. Pokud je tedy její hladina nízká, je dobré ji pro ochranu a výrobu kolagenu doplňovat.

Tato kyselina má i další blahodárné účinky pro tělo. Podporuje klouby, chrupavky a páteř, může tedy rovněž zpomalit proces stárnutí. Chrání klouby proti nárazům. Užívá se proto do intraartikulárních injekcí, které jsou vpraveny přímo do kloubu pacientům s artrózou a potlačí tak bolest, jelikož kloub je lépe lubrikován.

Dalším překvapivým účinkem je to, že napomáhá zvlhčení očí, pojme totiž až tisícinásobek své hmotnosti. Proto se z ní vyrábí roztoky na zvlhčení očí, či roztoky na kontaktní čočky. Využití nalezne ale i při očních operacích, chrání oční tkáně před poškozením během operace a pomáhá snížit riziko infekce.

Můžeme ji objevit i v nosních kapkách. Je součástí média pro transfer embryí při procesu umělého oplodnění. Je rovněž podávána formou injekcí i v gynekologii, aby hojila bolesti po nástřihu hráze a léčila stresovou inkontinenci. Už na první pohled je tedy jasné, že tato kyselina má mnohem více účinků, než jen vyhlazování vrásek.

Produkty, které zatím běžně naleznete v lékárnách lze rozdělit do třech skupin. První jsou kapsle, které podpoří Vaše klouby. Dalším jsou roztoky na čočky a oční kapky a v neposlední řadě, asi nejvíce zastoupená skupina na našem trhu, a to krémy na vyhlazení vrásek.

Kyselina hyaluronová může být tedy podána vícero způsoby, patří sem perorální podání, kapky, gely, či injekce. Mají ale všechny stejnou vstřebatelnost? Nesou zároveň i nějaká rizika? 

Výzkumy ukázaly, že orálně podaný výživový doplněk, má prokázaný vliv na pojivé tkáně, klouby a šlachy, hojení očních operací a kvalitu kůže. Samozřejmě, že pokud potřebujeme zaléčit nějakou ránu, má nejlepší možný účinek gel, nicméně i injekce můžeme hojení ran dopomoci. Na bolest kloubů mají nejlepší účinky orální podání a injekce. Nejnovější výzkumy naznačují, že suplementy kyseliny hyaluronové mohou snížit i řídnutí kostí, podpoří totiž funkci osteoblastů, které staví nová kostní pojiva. Vždy je moudré zvolit přípravek dle daného problému. Musíme si rovněž uvědomit, že pokud podáme injekci, na kterákoliv výše zmiňovaný problém dostane se do těla vždy rychleji a přesně na místo, tam kam má. Na druhou stranu se vždy jedná o invazivní zákrok do našeho těla.

A rizika? Pokud ji podáme ústy, či gelem je v podstatě bez nežádoucích účinků, může pouze v ojedinělých případech způsobit alergické reakce. Podání formu injekce, může způsobit začervenání v oblasti kloubů. V případě očních kapek můžeme ze začátku cítit mírný tlak na oko, který by ale měl zmizet. Injekce by v těhotenství bezpečné být měly, nicméně skoro nikdo nechce dělat výzkumy na těhotných ženách a proto pro tuto skupinu v podstatě neexistují žádné komplexnější výzkumy. Je zde tedy nutná zvýšená opatrnost. Co se týče kojících žen, je situace v podstatě stejná. Neexistují výzkumy, jak se podání kyseliny promítne do mléka a zda tedy nějakým způsobem ovlivní kojence. Speciální skupinou jsou jedinci, kteří trpí sklerodermií, ti by si neměli nanášet kyselinu na pleť, může to jejich nemoc jen zhoršit.

Může být tolik účinků spojeno v jednom produktu? Prozatím neexistují komplexnější výzkumy, které by prokázaly, že skutečně mohou být všechny tyto složky spojeny v jednom produktu, že by vstřebatelnost byla stejná. Wild Nutrition si  zakládá na maximální vstřebatelnosti a využitelnosti všech svých produktů a nejinak je tomu o jejich kyseliny hyaluronové. Uvádí, že jejich výrobek jak zvlhčuje oči, tak chrání klouby, ale samozřejmě vyhlazuje i vrásky. Já bych se klonila spíše k názoru, že kyselina hyaluronová od Wild Nutrition je vhodný produkt, pokud chcete podpořit všechny tyto funkce ve Vašem těle. Mátel-li nějaký vážnější problém s klouby či máte suché oči, je vhodné poradit se vždy s lékařem a zkonzultovat nejvhodnějí produkt přímo pro Vás.

Bára