Minerální make-upy nejsou jenom obyčejné instantní zkrášlovadlo

Minerální make-upy se staly v oblasti nejen přírodní kosmetiky před pár lety ohromným trendem. Není se čemu divit, jedná se totiž o velice multifunkčního dekorativního pomocníka, který funguje nejen jako lehký instantní dotek Photoshopu. Minerální make-up má spoustu výhod a nepůsobí jen jako zkrášlovací prostředek, ale dokonce pleť aktivně chrání a z dlouhodobého hlediska i zlepšuje její stav.

Co to vlastně ty minerální pigmenty jsou?

Pigmenty obecně jsou jemné prášky, které se používají při výrobě především dekorativní kosmetiky. Kromě nich se k barvení a tónování kosmetických přípravků používají ještě barviva a ty se od pigmentů kromě původu liší tím, že jsou rozpustná ve vodě. Pigmenty se nerozpouštějí, jen se v přípravku rozptýlí. Pigmenty mohou být syntetické nebo přírodní a přírodní se pak dělí ještě na organické nebo anorganické. I přírodní pigmenty se však většinou vyrábí v laboratorních podmínkách, aby byla zaručena jejich čistota. 

Mezi anorganické přírodní pigmenty patří například mica neboli slída. Pod tímto pojmem se v kosmetickém složení může skrývat celá řada různých minerálů (některé zdroje uvádějí, že je jich až 37). Drobné částečky těchto minerálů jsou lesklé, třpytivé a nemají tak úplně krycí efekt, jako ostatní minerální pigmenty (některé zdroje ani slídu za minerální pigment neoznačují). Dalšími anorganickými pigmenty jsou oxidy železa, které jsou charakteristické tím, že mají většinou teplé a zemité tóny. Nejčastěji se proto přidávají do make-upů, pudrů, bronzerů a korektorů. Oxid zinečnatý a oxid titaničitý jsou charakteristické svou bílou barvou a schopností krytí. Přípravkům navíc dodávají ochranný faktor proti slunečnímu záření a mají i pozitivní účinky na pleť. Mezi další anorganické pigmenty patří například ultramaríny a další různé oxidy. Mezi organické pigmenty pak patří například uhlí, matcha, spirulina, prášek z řepy, různých bobulí, kurkuma apod.

V dnešním článku však bude řeč přímo o minerálních pigmentech, které z minerálních make-upů dělají tolik unikátní přípravky.

Minerální make-up jako multifunkční líčidlo

Sypký minerální make-up hravě zastane funkci klasického make-upu, korektoru i pudru. Kryje nedokonalosti - můžete jej jednoduše vrstvit v případě, že vás trápí hodně problematická pleť, a pořád vypadá přirozeně. Díky jeho sypké konzistenci si můžete sami hravě regulovat, jak vysoké krytí potřebujete. Sjednocuje také odstín pleti a díky obsahu minerálních pigmentů a malých částeček slídy odráží světlo a pleť i přirozeně prozařuje, takže v něm získáte i další líčidlo v jednom - lehký rozjasňovač. Sypký minerální make-up od PHB krásně přilne k pleti, velice snadno se nanáší a roztírá “do ztracena”, takže ani není poznat, že na sobě nějaký make-up máte. 

Přirozeně pleť také matuje, takže už nemusíte používat zvlášť ještě pudr. Pokud jste zastánci tekutých make-upů, i vám může udělat sypký minerální make-up službu - můžete ho použít na nanesený tekutý make-up jako fixační pudr. Jako bonus navíc zvýší i krytí tekutého make-upu a zlepší i jeho výdrž v bezchybném stavu v průběhu dne.

Jaké jsou další výhody sypkého minerálního make-upu?

Ve většině případů má čisté nebo alespoň velice “chvályhodné” složení, a to i u konvenčních značek kosmetiky. Díky jeho sypké formě se v něm nemnoží tolik bakterie jako v jeho tekuté verzi. Navíc většinou obsahuje i ingredience, které přirozeně působí jako konzervanty, jako je například oxid zinečnatý, který má schopnost eliminovat bakterie. Sypké minerální make-upy se vám jen tak hned nezkazí a nezmění barvu ani konzistenci. 

Nalíčit se se sypkým minerálním make-upem zvládnou snad i ti největší antitalenti na líčení. Je to opravdu jednoduché, stačí pár tahů tím správným štětcem, žádné složité zapracovávání, jak tomu může být u tekutých make-upů. Aplikace sypkého minerálního make-upu je navíc velice rychlá, takže vám ušetří pár minut k dobru, když ráno spěcháte a nestíháte. Odstíny mezi sebou můžete navíc velice snadno libovolně míchat, takže si vyberou určitě i ti, co mají specifický odstín pleti a nemohli pro sebe do teď najít ten pravý.

Sypký make-up na minerální bázi se skvěle hodí pro každé roční období. V létě pleť zbytečně nezatíží (navíc na pleti skvěle drží) a v zimě jej můžete s klidem aplikovat i na hutnější krémy, na které by se tekutý nebo krémový make-up mohl nanášet hůř. Většina minerálních make-upů má navíc přirozenou ochranu proti SPF (sypký i tekutý PHB make-up má SPF 30), což se v létě i v zimě rozhodně hodí. 

Sypký minerální make-up je vhodný pro všechny typy pleti. Nedráždí, takže ho snese i velmi citlivá, alergická nebo ekzematická pleť. Neucpává póry, takže je skvělý i pro mastnou a aknózní pleť. Co se akné a různých zánětlivých projevů týká, tak je dokonce pomáhá zmírňovat, a to díky obsahu hojivého a antibakteriálního oxidu zinečnatého.

Jednou z nejzásadnějších a nejpřekvapivějších funkcí minerálních make-upů je jejich schopnost minimalizovat negativní dopad znečištěného ovzduší na naši pokožku. Že je znečištěné ovzduší pro nás špatné, to je nám všem jasné, ale jaký to má konkrétně dopad na naši pleť? Vytváří v naší pleti chronický zánět, který pak způsobuje předčasné stárnutí (vznik vrásek, pigmentových skvrn, ochabnutí pleti) a může také vést k různým ekzémům a vzniku růžovky. 

Bylo prokázáno, že přípravky s obsahem oxidů zinku a titanu a také různých typů oxidů železa dokáží zachytit a neutralizovat škodlivé plyny ze znečištěného ovzduší před tím, než stihnou napáchat škody na pleti. V tomto jsou právě minerální make-upy naprosto úžasné, protože většinou obsahují kombinaci všech těchto tří látek a výborné jsou i minerální opalovací krémy, které bývají právě na oxidech zinku a oxidech titanu také založeny, takže vám poskytují nejen ochranu proti slunci, ale částečně také proti znečištěnému ovzduší. 

Například krém Malu od Honua je navržen přímo jako ochrana (což také přímo znamená jeho jméno) nejen proti slunečnímu záření, ale také proti vlivům znečištěného prostředí, protože kromě oxidu zinku obsahuje spoustu antioxidačních látek, které pomáhají tento škodlivý vliv neutralizovat. Víc o škodlivém vlivu znečištěného ovzduší na naši pleť, a jak se proti tomu bránit, si můžete přečíst v tomto článku.

Co sypký make-up od PHB obsahuje?

Mica - neboli slída, odráží světlo, redukuje vzhled pórů a jemných linek a zároveň pleť přirozeně rozjasňuje.

Titanium Dioxide (CI77891) - poskytuje přirozenou ochranu proti slunci SPF 15, vysoké krytí, pomáhá přilnutí make-upu a odráží světlo. Pomáhá také neutralizovat škodlivý vliv znečištěného ovzduší na pleť.

Oxid zinku - poskytuje přirozenou ochranu proti slunci a neutralizuje škodlivý vliv znečištění na pleť. Dodává make-upu vysoké krytí, pomáhá přilnutí k pleti, zklidňuje podrážděnou pokožku, urychluje hojení a působí protizánětlivě.

Silica - absorbuje maz a vyrovnává jeho produkci. Rozptyluje také světlo, takže redukuje vzhled jemných linek a vrásek.

Boron Nitride - antibakteriální látka, absorbuje kožní maz a podporuje dobré přilnutí make-upu.

Oxidy železa (CI77491, CI77493, CI77499) - oxidy, které propůjčují make-upu krásné zemité tóny a pigmentaci, zároveň pomáhají neutralizovat škodlivý vliv znečištění na pleť.

Ultramarin (CI77007) - anorganické barvivo.

A co takový tekutý přírodní minerální make-up?

Někomu může být jeho nanášení uživatelsky příjemnější. Vyživuje, hydratuje, pečuje o pleť, může proto být dobrým společníkem pro suchou pleť. Tekutý make-up pro bezchybnou pleť od PHB obsahuje pečující oleje, antioxidační extrakty z rostlin a různé hydratační složky. O pleť tak v průběhu celého dne pečuje a zkrášluje ji nejen díky zakrytí různých pleťových nedokonalostí a sjednocení barevného odstínu, ale aktivně přispívá k tomu, aby vaše pleť byla opravdu dokonalá :).

Část obsažených účinných látek a olejů pronikne do pokožky, kde pečují a dodávají, co je potřeba, a minerální pigmenty na povrchu přirozeně zamaskují nedokonalosti a instantně pleť rozzáří.

Co tekutý make-up pro bezchybnou pleť od PHB obsahuje?

Extrakty z acai, aceroly a goji (lycii berry) - bobule bohaté na vitamín C a další antioxidanty. Pleť přirozeně rozjasňují, pomáhají urychlit její regenerační procesy a zároveň ji chrání před poškozením volnými radikály.

Výtažek ze spiruliny - podporuje obnovu kožních buněk, hydratuje, detoxikuje, tonizuje...

Extrakt ze zeleného čaje - působí jako antioxidant, pokožku zklidňuje, stimuluje obnovu kožních buněk, urychluje hojení a zároveň působí protizánětlivě.

Olej z granátového jablka - luxusní anti-age olej, bohatý na obsah antioxidantů.

Šípkový olej - působí protizánětlivě a má silné anti-age účinky. Pleť nádherně rozjasňuje. 

Olej z malinových semínek - bohatý na regenerační vitamín E a omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.

Kyselina hyaluronová - hydratuje a pomáhá vyplnit drobné linky a vrásky.

Jasmínový olej - propůjčuje make-upu příjemnou vůni.

Minerální pigmenty - dodávají make-upu barvu a krycí schopnost.

Mica - drobné částečky slídy, která krásně odráží světlo. Díky tomu je pokožka přirozeně rozjasněná a zářící.