"Otužování, diety a půsty: Co by měla každá žena vědět předtím, než se pustí do nových zvyků"

V dnešní době jsme svědky rozmachu různých biohackingových technik, od otužování a diet po přerušované půsty. Pro ženy je však důležité si uvědomit, že přílišný stres nemusí být pro jejich tělo vždy prospěšný. Tento článek se zaměřuje na to, co by měla každá žena vědět, než se pustí do nových výzev.

Mně osobně bohužel přerušovaný půst dovedl k pneumatice na břiše, zpomalení metabolismu a týden dýchání Wima Hofa k tinitu. A tak vznikl tento článek, jak to nedělat.

Stres a ženské tělo:

Je obecně známo, že příliš mnoho stresu nemá pro ženské tělo pozitivní účinky. To platí především pokud jste ve fertilním věku. Jak se takové přetížení může projevit? Úplným opakem než od těchto technik očekáváme. Konkrétně se to může projevit na správné funkci hormonu štítné žlázy, což může mít důsledky pro celkové zdraví. Většina biohackingových technik se zakládá na principu zvyšování stresu, aby tělo reagovalo zvyšováním odolnosti a samoopravou. Avšak, je-li žena v chronickém stresu, kterého si nemusí ani být vědoma, může rychlý skok do nových technik spíše škodit než pomoci. Znáte to, lítáte, jak hadr na holi. Když odrostou děti, začnete se starat o rodiče a je to nikdy nekončící koloběh činností. Ani si možná člověk neuvědomuje, v jakém je permanentním stresu, spěchu a napětí.

Přílišný stres může ohrozit ženský organismus tím, že snižuje produkci hormonů štítné žlázy jako adaptační reakci. Tato reakce spočívá v tom, že tělo snižuje rychlost metabolismu, aby přežilo náročné období. V dávných dobách nám tato adaptace pomáhala přežít hladomor. Když máte nízkou hladinu hormonů štítné žlázy, můžete pociťovat neustálý pocit chladu a nedaří se zhubnout, i při snaze o diety či cvičení. Cítíte se mizerně a bez energie. Naopak, dostatečná hladina hormonů štítné žlázy vám umožní udržovat zdravou tělesnou teplotu a bazální rychlost metabolismu. Je proto klíčové mít na paměti, jaký vliv může stres mít na hormonální rovnováhu, a přistupovat k novým technikám a změnám postupně a s ohledem na to, v jaké životní situaci se momentálně nacházím.

Laskavost jako klíčový prvek

Pro ženy je klíčové heslo LASKAVOST. Při vyzkoušení nových návyků, jako je otužování nebo změny stravovacích zvyklostí či silový trénink, je důležité být k sobě laskavé. Životní situace, jako je rozvod, probdělé noci s dětmi nebo náročné období zkoušek na vysoké škole, představují výzvy, které vyžadují citlivý přístup. Buďte k sobě radikálně upřímné a projděte si svou životí situaci.

Rozvaha a postupnost:

Před zahájením jakéhokoli nového režimu je důležité si udělat revizi svého aktuálního stavu. Je-li život plný stresu a výzev, může být vhodnější začít s malými, postupnými změnami. Vezměte si k ruce odborníka na vybranou danou techniku/oblast. Třeba dechové techniky Wima Hofa nemusí být pro ženy úplně vhodné. Investice do počáteční hodiny s odborníkem na dané téma má rozhodně smysl. Dávat si pozor na vlastní pocity a reakce těla je klíčové pro úspěšné začlenění nových návyků.

Klíčem je hormeze

Jako u všeho je třeba balanc a rovnováhu. Zde je několik obecných příkladů, jak přepínat mezi stresem a regenerací, jak stimulovat mitochondriální biogenezi. Na každý stresor existuje odpovídající regenerační reakce. Stres může být tedy pozitivní, pokud máte čas na zotavení.

Stresor 

Zotavení

Vystavení chladu Teplo/sauna
Půst Jezení
Náročná práce Odpočinek
Slunění Spánek (cirkadiální rytmus
HITT trénink Odpočinkové dny
Silový trénink - zvedání vah Masáž /práce s rollerem

Nízká konzumace sacharidů nebo pokles do ketózy

Zvýšení příjmu sacharidů

Hypoxie (zadržování dechu)

Hyperoxie (dýchání jako hluboké dýchání)

Vysoký tlak (vysoké hory, potápění)

Normální atmosférický tlak (hladina moře) 

Psychosociální stres

 

Hraní nebo kvalitní čas s blízkými

zdroj: Molly Maloof, Spark Factor, st. 50-51

 

Naše TIPY:

V různých fázích života má také náš ženský organismu trošku jiné energetické potřeby. Když jsme hledali naší první značku doplňků stravy pro ženské hormonální zdraví, nemohli jsme najít lepší než Wild Nutrition. Naprosto si nás získali úžasnými recepturami a zkušenostmi s podporou ženského zdraví (a nejen to).  Zakladatelka Henrietta Norton sama trpěla endometriózou a lékaři jí řekli, že nebude mít nikdy děti. Dnes je maminkou 3 dětí a kromě více než 12 let zkušeností v oblasti nutriční medicíny a formulací produktů, je sama příkladem, že když svému tělu dáte ty správné nástroje, uzdraví se samo.

Najdete tak u nás doplňky stravy pro podporu například:

  1. Teen dívek 
  2. Plodnosti, těhotenství, kojení
  3. Perimenopazy, menopauzy
  4. Denní multinutrienty do 45 a pro ženy 45+
  5. Nebo také při endometrioze nebo podporu zdravé mentruace.

 

Neváhejte využít konzultace zdarma a ozvěte se nám.

V otázce hormonálního zdraví vřele doporučujeme program od naší kamarádky, naturopatky Lenky Ptáčníkové a její kolegyně Tetiány Kovaříkové Lunafly. Dáme za ně ruce do ohně a garantujeme, že Vám ještě nikdo nikdy tak poutavě nevysvětlil fungování hormonů. Pokud chcete pochopit svět ženských hormonů, jak ovlivňují život a jak se o ně starat, tento program Vám na to odpoví.

 

zdroje: Maloof, Molly - Spark Factor 

Neváhejte využít konzultace zdarma.