Pleťová tonika, vody, mlhy, hydroláty… Jak se v nich vyznat a jak je použít?

Na trhu je spousta různých “vod na pleť ”. Vyznat se v nich může být matoucí nejen pro spotřebitele, ale i pro samotné výrobce, kteří si jejich označování někdy pletou. A aby to nebylo ještě málo složité, tak někdy to není úplně jednoznačné. Nicméně mají tyto přípravky obrovský potenciál (neslouží jen k dočištění pleti) a byla by škoda ho nevyužít. Přinášíme vám proto menšího průvodce, který by vám měl pomoci se v nich vyznat a využít jejich benefity na maximum.

Pleťové vody a tonika

Jasná dělící čára, která by oddělovala tyto dva typy produktů od sebe, nejspíš neexistuje. Ohledně rozdělení tonik a pleťových vod existují dva přístupy/názory. Jeden z nich je ten, že pleťové vody mohou, ale nemusí obsahovat alkohol a tonika jsou bez alkoholu. Tonika však mohou obsahovat jiné, například rostlinné složky, které mají podobné stahující, čisticí a dezinfekční účinky jako právě alkohol. Mezi takové složky patří třeba tea tree olej, extrakt z vrbové kůry, vilínu nebo z citrusů. Druhý z přístupů je pak ten, že tonikum a pleťová voda je jedno a to samé. Jediný rozdíl je v tom, že označení “pleťová voda” je starší, protože pojem “pleťová tonika” se k nám dostal až z překladů názvů produktů z francouzštiny a angličtiny.

Ať už si je tedy pojmenujeme jak chceme, tak jedním z úkolů pleťových vod i tonik je dočištění pleti - odstraňují poslední zbytky make-upu a odličovacího přípravku a připravují pleť na další péči. Pleť dále zklidní po odlíčení a vyčištění. Zároveň pokožku ochlazují. Díky obsahu vody a v některých případech i alkoholu, se rychle odpařují z povrchu kůže a přinášejí tak osvěžující a ochlazující pocit. Mají rychlý a krátkodobý hydratační účinek. Díky mimořádnému obsahu vody a někdy i dalších hydratačních složek prakticky okamžitě hydratují svrchní vrstvu pokožky. Na druhou stranu jim chybí látky, které by vlhkost v pleti udržely. Proto je hydratační účinek jen krátkodobý. Pokud jej chceme zachovat, je nezbytné tonikum “uzamknout” krémem nebo olejem. Jestli vás zajímá víc, přečtěte si článek o hydrataci pleti.

Další důležitou funkcí pleťových vod a tonik je, že dokáží vyrovnat narušené pH pokožky. Normálně má pokožka pH mírně kyselé a pokud se i jen mírně zvýší nad neutrální hodnotu (5,5), zvyšuje se riziko vzniku infekcí, snižuje se bariérová funkce kůže, mohou se rozvinout různé typy onemocnění včetně atopické i kontaktní dermatitidy a zhoršují se projevy akné.

Při čištění i tou nejšetrnější kosmetikou se pH mírně naruší. Už jen opláchnutí obličeje obyčejnou kohoutkovou vodou, která má silně zásadité pH, vede k nežádoucím změnám pH pleti. A právě používání tonika nebo pleťové vody po vyčištění pleti, dokáže navrátit pH do jeho rovnováhy. Pomáhají také redukovat nebo úplně odstranit chlor a další látky, které se mohou v kohoutkové vodě vyskytovat.

K čemu pokožka mírně kyselé prostředí potřebuje?

Na naší pokožce žije mikrobiom, podobně jako ve střevech, který ji chrání proti vnějším vlivům a zabraňuje „špatným“ mikroorganismům, tzv. patogenům, aby pronikly do organismu. Tyto bakterie potřebují ke svému životu kyselé prostředí, které zajišťují složky obsažené v kožním mazu (kyselina mléčná a aminokyseliny) a udržují jej také samy kožní buňky.

Květové a květinové vody

Jaký je rozdíl mezi květovou a květinovou vodou a co je to hydrolát a hydrosol? Slovo hydrosol pochází z latiny. Hydro = voda a sol = roztok. V aromaterapeutickém a kosmetickém světě se hydrosolům říká spíše hydrolát, květová voda nebo rostlinná voda. Hydrolát je složen ze slova hydro = voda a lait = mléko. Je to proto, že u některých rostlin je voda při první destilaci lehce mléčně zabarvena.

Hydroláty vznikají kondenzací při vodních destilacích rostlin nebo květin při výrobě éterického oleje. Horní plovoucí vrstva éterického oleje se odebere a zbývajících zhruba 90 % vody se považuje za hydrolát. Jako květovou vodu pak můžeme označit skutečně čistý hydrolát bez přídavku jakýchkoliv jiných látek. Květinovou vodou se pak označují hydroláty, do kterých bylo kvůli konzervaci přidané malé procento alkoholu nebo další látky.

Čisté hydroláty obsahují některé stejné aromatické molekuly jako éterické oleje, ale v mnohem nižší koncentraci. Jsou typicky čiré a bezbarvé a mají lehké, stopové aroma původní rostliny nebo květiny. Díky tomu mají nejen pozitivní účinek na pleť, ale také aromatický efekt. Mají mírně kyselé pH, takže se opět výborně hodí k vyrovnání narušeného pH po čištění pleti. Pokožku zklidňují, ochlazují a zároveň jí přináší benefity podle druhu rostliny, ze které byly vyrobeny. Hydroláty jsou proto blahodárné pro každý typ a stav pokožky.

Pleťové mlhy

Zatímco tonika, pleťové vody a hydroláty se hodí spíše jako druhý krok při každodenní péči o pleť (pokud tedy neobsahují nějakou složku která by jejich vlhkost v pleti uzamkla), pleťové mlhy můžete používat v průběhu celého dne. Pokožku krásně ochladí, osvěží, zklidní, hydratují. Jsou výborné na zafixování make-upu, dodávají pleti krásně šťavnatý a orosený vzhled. Základ přírodních pleťových mlh tvoří obvykle hydrolát plus složky, které hydratují pleť do větší hloubky, jako je např. gel z aloe vera, rostlinný glycerin, kyselina hyaluronová apod. a dále látky, které hydrataci v pleti uzamknou - jedná se většinou o pár kapek kvalitního rostlinného oleje. Pleťové mlhy jsou perfektní na cesty, do klimatizovaných prostor nebo jen tak pro osvěžení a probrání v průběhu dne. V horkých letních dnech je skvělé si je nechat vychladit v lednici.

Pulo zkrášlující “vody”

Růžové tonikum PHB - je založeno na hydrolátu z růží, extraktu z aloe vera a rostlinného glycerinu. Má příjemně chladivý účinek, zmírňuje zarudnutí i podráždění. Je vhodné i pro velmi citlivou, suchou či ekzematickou pleť. Nádherně voní po růžích. Je vhodné především k dočištění pleti a pod sérum, krém nebo pleťový olej.

Superfood tonikum s vitamínem C a kyselinou kojovou PHB - tonikum nabité supersložkami s regeneračním, rozjasňujícím, sjednocujícím a bělícím účinkem. Pomáhá zmírňovat známky UV záření na pleti a zesvětlovat pigmentové skvrny. Tonikum je obohaceno o kurkumový, šípkový a granátový olej, které jeho vlhkost uzamknou v pleti. Díky tomu je vhodné nejen k dočištění pleti a pod pečující přípravky, ale také k osvěžení a zklidnění pleti kdykoliv během dne.

Tonikum pro muže od GREEN + THE GENT - úžasné tonikum, na které budete svému muži chodit taky. Je skvělé na zklidnění pleti po holení, pokud vás trápí pupínky a podrážděná pleť. Můžete ho ale používat i jako klasické tonikum při péči o pleť nebo k osvěžení pleti během dne. Na tomto toniku je zajímavé, že jeho základ tvoří šťáva z aloe vera namísto obvyklé vody. Díky tomu hydratuje trochu víc do hloubky a neodpařuje se z pleti tak rychle. Používání šťávy z aloe vera je ostatně pro značku GREEN + THE GENT charakteristické. Ve složení jejich produktů na prvním místě vodu prostě nenajdete :).

Līhau pleťová mlha Honua - neskutečný zážitek pro pleť i vaše smysly. Základ této pleťové mlhy tvoří šťáva z aloe vera, a hydroláty z havajského santalového dřeva a vilínu. Dále obsažená sůl z kyseliny hyaluronové má podobně hluboce hydratující účinky jako tato kyselina. Mlha je obohacena o pečlivě vybrané éterické oleje, které energizují pleť i vaši mysl.

Beauty voda od Honua - tato “voda” nepatří mezi klasická tonika, nicméně patří do arzenálu “PULO vod”, a proto ji tu zmiňujeme :). Jedná se o enzymatický peeling a používá se večer 1-5x týdně podle typu pleti. Můžete ji také smíchat s čisticím krémem Paʻakai a získáte výbornou masku.