Poselství ženám

Poselství ženám: Buďte k sobě laskavé v každém okamžiku.

Zastav se na okamžik. Prosím, udělej to. V dnešním rychlém světě, kdy se od nás očekává, že budeme neustále na vrcholu, přichází čas pro malou revoluci v sebelásce.

Dokud bude v ženském srdci zářit světlo lásky, bude svět v bezpečí.
Pokud toto světlo zhasne, zachvátí svět nenávist, lhostejnost a zahubí ho.“

Tak pravil Hernán Huarache Mamani, moudrý muž z And, ve své knize Kurandera. Světlo lásky, které v sobě neseme, bychom měly chránit a pečovat o něj. Nejen láskou k ostatním, ale především láskou k sobě samým.

 

Přece jsme jenom lidé 

 

V dnešní době, kdy jsou od nás  často očekávány nadlidské výkony ve všech oblastech života, od kariéry přes mateřství, až po zachování neustálého nadšení pro zdravý životní styl, snadno zapomínáme na jednu zásadní věc – „jsme jenom lidé“. 

 

  • Někdy pro nás prostě není možné zhubnout těch „pár" kilogramů, protože naše tělo má zrovna jiné priority. 

  • Někdy není možné být dokonalou mámou na 120 %, protože dokonalost neexistuje. 

  • A někdy je i ten nejzdravější jídelníček nahrazen čokoládou, protože… „na ni mám zrovna teď chuť.“

 

Buď k sobě laskavá

 

Milá ženo, sestro, přítelkyně, mámo, nemusíš být na sebe neustále tak tvrdá. Nemusíš nepřetržitě následovat přísně stanovené priority. Dovol si připustit, že v určitých obdobích života potřebuješ více laskavosti, více oddechu a více pochopení. Nejen od ostatních, ale nejvíc od sebe sama. 

Buď k sobě pozorná a pečuj o sebe. Když chceš jako závodní kůň běhat, musíš se o sebe jako o závodního koně starat. To je základní pravidlo, na kterém stojí naše duševní i fyzické zdraví. 

 

Jsi jedinečná, nesrovnávej se s ostatními

 

Nezapomínej, že co funguje pro jednu, nemusí fungovat pro druhou. A co je dnes těžké, může být zítra snadnější. Nesrovnávej se proto s ostatními. Uč se naslouchat vlastnímu tělu a své duši a rozpoznávej signály, které ti posílají. Žij svůj příběh.

Vím, někdy to není lehké, že? 

V dnešní době, kdy každý swipe na sociálních sítích odhaluje dokonalejší život než ten náš, je snadné nechat se pohltit srovnávací horečkou. Zatímco jedna maminka v klidu zvládá logistiku svých tří dětí a volný čas tráví zvelebováním domova, pro jinou je vítězstvím, když obstará své jedno dítě a u toho si stihne vyčistit zuby nebo dát sprchu. Sociální sítě? Můžeš je vnímat jako svůj kaleidoskop možností. Studnici inspirace, encyklopedii možností, co všechno můžeš zažít nebo zkusit. Sítě nejsou soudní síň, v níž se určuje „co je správné.“  

Nenech se zaplavit odsudky a záští. Jediným měřítkem toho, co je pro tebe v pořádku a správné, je tvůj vlastní úsudek.

 

Zpomal a na chvíli se zastav 

 

Někdy je největší výzvou zastavit se a skutečně si naslouchat. Ale věř mi, že právě v tichu a klidu, ve chvílích sebepřijetí a sebelásky, najdeš největší sílu. Dovol si být zranitelná. Neostýchej se odpočinout si, pokud to potřebuješ. Nezapomínej, že jsi dostatečná přesně taková, jaká jsi.

Dnes je Mezinárodní den žen. 

Prosím, pověz mi…

 

Už jsi dnes věnovala chvíli sobě? 

Jsi k sobě vnímavá a máš pro sebe pochopení? 

Jak dnes odměníš své tělo za to, co všechno už dokázalo? 

A co pro sebe uděláš za to, jak pečuješ o své blízké?

 

Buď k sobě laskavá v každém okamžiku.

 

Tvoje Pulo