Proč je kožní mikrobiom pro krásnou pleť tak důležitý?

O důležitosti střevního mikrobiomu a jeho vlivu (nejen) na imunitní systém, ale celou spoustu dalších fyziologických funkcí, se už dávno ví. Nicméně stále se jedná o poměrně neprobádaný obor, o kterém se určitě dozvíme ještě spoustu překvapivých informací. Vědci kolonie bakterií, žijících ve střevech, začali dokonce poměrně nedávno označovat za další orgán, a někteří šli dokonce tak daleko, že střevní mikrobiom nazývají druhým mozkem. Prospěšné bakterie však nežijí jen ve střevech, ale obývají také povrch naší pokožky.

Kožní i střevní mikrobiom každého člověka je naprosto unikátní, stejně jako otisk prstu. A poměrně rychle se dokáže změnit (i poškodit) v závislosti na tom, co jíme, jakou kosmetiku používáme, léky, které užíváme, jestli jsme ve stresu, prostředím, ve kterém žijeme apod. Kožní mikrobiom funguje jako taková první ochranná linie před nemocemi, infekcemi či útoky patogenů. Prospěšné bakterie také zabraňují tomu, aby se ty škodlivé přemnožily a dělaly na naší pokožce neplechu. Za různé kožní problémy, ať už je to akné, lupy, ekzém, lupénka a další, proto často může právě narušený a nevyrovnaný kožní mikrobiom.

Mikrobiom se skládá z různých mikroorganismů, jako jsou bakterie, kvasinky, roztoči nebo viry. Zabírá celou plochu kůže, o které se předpokládá, že má velikost zhruba 2 metry čtvereční. Do tohoto odhadu se ovšem nezapočítávají vlasové folikuly nebo mazové žlázy, ve kterých mikrobiom taktéž sídlí, a které povrch pokožky navyšují odhadem až na neskutečných 25 metrů čtverečních. Na 1 cm2 kůže pak žije asi milion mikroorganismů 500 různých druhů. A to už je opravdu velká hromada užitečných bakterií, o které je třeba se dobře starat.

Mikrobiom žije v ochranném kožním plášti. Tento ochranný film má mírně kyselé pH (4,5 až 5,5), ve kterém se prospěšným bakteriím daří, ale těm patogenním ne. Zajímavé je, že se na tento svět rodíme s úplně sterilní pokožkou. K první kolonizaci kožním mikrobiomem u dětí dochází při průchodu porodními cestami. I z tohoto důvodu je pro dítě přirozený porod (pokud je to samozřejmě možné) pro imunitu dítěte lepší, než císařský řez. Děti postupně získávají různorodý kožní (i střevní) mikrobiom ze svého prostředí a potravy. Ten se postupně formuje a stabilizuje do zhruba tří let. Stárnutím pleti se naopak osídlení prospěšnými bakteriemi na pokožce snižuje a narušuje. Je to způsobené tím, že se zvyšujícím se věkem začíná být pH pleti více zásadité a kvůli tomu se v něm daří více bakteriím škodlivým, na úkor těch prospěšných. 

Co to jsou probiotika, prebiotika a symbiotika?

Tyto pojmy se v souvislosti s kožním mikrobiomem často objevují. Víte co který znamená?

PROBIOTIKA - jako probiotika se souhrnně označují právě prospěšné bakterie. Kromě suplementace můžete probiotika pro zlepšení zažívání také doplnit pomocí potravin, které je přirozeně obsahují jako jsou například zakysané mléčné výrobky, kysané zelí nebo třeba kombucha.

PREBIOTIKA - fungují jako potrava pro probiotika. Jedná se o druh vlákniny, která je pro lidi nestravitelná, takže doputuje až do tlustého střeva, kde si na ní smlsnou právě probitické bakterie. Tato nestravitelná vláknina se také označuje jako oligosacharidy, a je hojně obsažená například v česneku, cibuli, banánech, topinamburech, jablečných slupkách či luštěninách. POdobně pak působí prebiotické složky, které obsahují některý typy kosmetiky. Výhodou prebiotik je to, že působí jako výživa pouze pro prospěšné bakterie, ne pro patogeny. Nezapomeňte se proto o své spřátelené bakterie dobře starat a kvalitně je krmit :).

SYNBIOTIKA - za synbiotika se označují takové doplňky stravy, které obsahují probiotika i prebiotika (jejich potravu) zároveň.

Proč je rovnováha v našeho mikrobiomu tak důležitá?

OBRANA - kůže jako náš největší orgán, tvoří takovou hradbu mezi okolím a naším vnitřním prostředím. Bakterii v kožním mikrobiomu si tedy můžeme prakticky představit jako vojáky v první linii, kteří brání nepříteli, aby se dostal dovnitř do našeho těla. Brání také přemnožení škodlivých mikroorganismů, které mohou proniknout nejen do našeho těla, ale také způsobovat různé kožní problémy přímo na povrchu pleti. Rovnováha v zastoupení jednotlivých bakterií je kromě imunitní funkce rovněž důležitá pro termoregulační a další činnost pokožky.

REGENERACE - některé kmeny bakterií, jako jsou třeba laktobacily, dokáží produkovat antioxidanty (napři. superoxid dismutáza), které neutralizují škodlivé volné radikály, a pleť tak chrání před poškozením a stárnutím. Tento enzym je taktéž důležitý pro zachování dostatečné úrovně hydratace, a to zejména u stárnoucí pokožky.

Co kožnímu mikrobiomu škodí?

Při narušení kožního mikrobiomu (změny v hodnotě pH, nedostatečná hydratace apod.), mohou na pokožce převážit škodlivé bakterie, které pak způsobují přecitlivělost pleti, záněty, akné nebo vysušená místa s nevzhlednými šupinkami. Narušit nebo dokonce úplně zlikvidovat tento prospěšný mikrosystém zvládne také syntetická kosmetika. Obsahuje totiž často celou spoustu dráždivých látek, které pleť sice čistí, ale zároveň tak do čista, že na ní moc prospěšných bakterií nezůstane.

DRÁŽDIVÉ KOSMETICKÉ SLOŽKY - tenzidy SLS či SLES, které obsahuje většina konvenčních sprchových gelů, šamponů a gelů na praní silně narušují kožní film. Dalšími narušiteli kožního mikrobiomu jsou konzervanty methylisothiazolinone či triclosan. Triclosan se často používá jako složka do antibakteriálních mýdel a antibakteriálních gelů. Kromě toho, že se k pleti chová jako antibiotikum (takže zabíjí nejen škodlivé bakterie, ale i ty prospěšné), tak může také způsobovat poškozování buněk, narušovat hormonální rovnováhu a působit karcinogenně. Mezi další látky, kterým je lepší se vyhnout, patří např. EDTA, optické zjasňovače, PEGy, silikony, chemické UV filtry, nanočástice, parabeny, alkohol či syntetické vonné látky. Dávejte si také pozor na produkty s dlouhou dobou expirace. Ty totiž ve většině případů obsahují syntetické konzervanty, které zabraňují kontaminaci bakteriemi. Bohužel však zatočí i s mikrobiomem pleti.

PŘEHNANÁ ČISTOTA - čištění pokožky patří mezi důležité základní rituály v péči o pleť. Nic se však nemá přehánět - nadměrné mytí a čištění pleti narušuje zdravý a vyvážený mikrobiom. Vybírejte čisticí produkty, které fungují efektivně, ale zároveň šetrně. Doporučujeme například čisticí krém Paʻakai od značky Honua

HORKÁ VODA - kožním bakteriím prospívá teplota kolem 25 stupňů, což je průměrná teplota na povrchu lidské kůže. Častý a dlouhý pobyt v příliš horké vodě může radikálně probiotické obránce na vaší pokožce zredukovat.

PŘEHNANÝ PEELING - peeling je sice důležitou součástí kosmetické péče, ale jeho časté použití, nešetrná aplikace nebo špatně zvolený typ peelingu může vaši pokožku připravit o ochranný kožní film, jehož jsou probiotické bakterie součástí. Jestli chcete zjistit, jak peeling vybrat a jak často používat, přečtěte si článek :). 

KOSMETICKÝ MAXIMALISMUS - kožní mikrobiom je velmi složitým a na změny citlivým prostředím. Velké množství kosmetických přípravků ho zbytečně zatěžuje. Dejte proto přednost kvalitě před kvantitou. Vyhýbejte se určitě produktům, které obsahují výše zmíněné dráždivé složky a sáhněte raději po kosmetice s co největším podílem přírodních aktivních látek.

Starejte se o svůj mikrobiom zevnitř i zvenku

Střevní mikrobiom podpoříte vhodnou stravou, bohatou na prebiotika i probiotika. 

Jedním z posledních kosmetických trendů jsou pak produkty, které přímo probiotika nebo prebiotika obsahují. A to buď přímo probiotické ingredience nebo fermentované botanické extrakty. Kosmetika s probiotiky podpoří přirozený ekosystém na pleti a zlepší jeho ochrannou funkci. Je skvělá nejen pro pleť, kterou trápí akné, růžovka a další kožní problémy. Ocení ji také pokožka stárnoucí - přátelské bakterie totiž pomáhají stimulovat i tvorbu kolagenu. Některé prebiotické složky pak působí nejen jako výživa pro probiotika, ale i přímo pro pokožku. Třeba takový inulin má zároveň i hydratační a změkčující účinek.