Co ve skutečnosti znamená nálepka na laku 14 FREE?

Když přijde na to, najít na trhu skutečně přírodní lak, narazíme nejčastěji na laky označené ve stylu „free from“ v českém překladu „BEZ“, například 3 FREE, 7 FREE, 14 FREE  a tak dále.
Pokud se zajímáte o zelenou kosmetiku, jistě jste vlastním pátráním zjistili, že 100% přírodní lak prozatím zkrátka neexistuje
.

Na českém trhu seženete laky s nálepkou BIO, které jsou dle standardů daného certifikátu a prodává je např. německá značka Logona, nyní vlastněná L´oréalem. Laky s označením Demeter má pak rakouská společnost Provida, i ony lehce čpí, nejsou lesklé, vyvedené jsou spíše v metalických a matných tónech a poměrně dlouho schnou. Pro striktní přírodní nadšence je však toto možnost.                                       

                                                                   Komentář k našemu trhu od Andrey Mouaddab Vémohlové, zakladatelky Green Beauty Martket

Jste-li na cestě za hledáním šetrnějšího laku na nehty, nejlepší jsou právě „X FREE“ varianty, tedy laky bez nejhorších látek, které byly uznány jako zdraví škodlivé, jsou špatně ekologicky odbouratelné apod. Z regálů v obchodech to vypadá, že tou nejlepší a nejbezpečnější variantou jsou laky, které mají nejvyšší číslo před slovem free. To však nemusí být nutně pravda. Záleží totiž v podstatě jen na značce samotné, které všechny látky do svého tvrzení „BEZ“ na obalu zahrne.

Deklarace na obalu „X free“ odlišuje zdravější lak od konvenčního!
Konvenční laky obsahují často škodlivé a mnohdy i jedovaté složky, které je prostě lepší opravdu ve své kosmetické skříňce nemít. Když se na trh dostaly šetrnější varianty laků, začali producenti využívat právě formulku „X free“ na obalech, aby je odlišili od konvenční produkce. Jeden z prvních šetrnějších laků byl „3 Free“. V průběhu let byly v lacích identifikovány další problematické složky, a ty se postupně dostávaly na seznam složek, kterým je třeba se vyhýbat a jejich nepřítomnost na obalu šetrnějších laků deklarovat. Na seznamu některých značek se však objevil také například lepek. Ten v laku zdraví člověka tolik neohrožuje, případně jde o zájem úzké skupiny lidí ohrožené celiakií ne o obecné ohrožení zdraví, navíc, a to je nejdůležitější, ani v konvenčních lacích není lepek běžnou složkou. 

Co přesně znamená „X FREE“?

Na to je třeba se ptát u každé jedné značky, kterou chcete jako spotřebitel vložit do svého nákupního košíku. Neexistuje totiž žádný nezávislý orgán či certifikace, která by tuto informační praktiku nějak upravovala a zavazovala tak jednotlivé výrobce jen k relevantním tvrzením. Proto každý výrobce sám rozhoduje, které složky do své formulky „X FREE“ zahrne. Musí to být samozřejmě pravdivá informace, což mají na starosti orgány chránící spotřebitele, ale z pohledu zákazníka mohou být čísla zavádějící. Pokud se totiž některá značka rozhodne započítat i výše zmíněný lepek, je to sice bohulibé, ale dělá to jen pro to, aby mohla navýšit své číslo „X FREE“, protože laky, ani ty konvenční, lepek nikdy obsahovat nebudou. Podle tohoto klíče, kdy se zmiňují i k lakům nepříslušející suroviny, byste pak mohli jít v čísle klidně do desítek. V takovém případě jde čistě o marketingový tah, ke koncovému zákazníkovi mnohdy neférový.

Je 12 free lak nutně lepší než ten 7 free?

7 free lak může dle kritérií jednoho výrobce být stejně šetrný jako ten 12 free od jiného výrobce a jediný rozdíl mezi nimi je, že prvně jmenovaný některé suroviny nedeklaruje na obalu, protože do laků běžně ani nepatří. Může to samozřejmě být i tak, že lak se značkou 7 free obsahuje více škodlivých látek než ten 12 free, ale to nezjistíte do chvíle, než porovnáte seznamy vyřazených surovin každého výrobce. Pro správné nákupní rozhodnutí tedy jednoduše potřebujete vědět, co v lacích být má, co nemá a které suroviny jsou skutečně problematické a vy se jim chcete vyhnout.

Je „X FREE“ lak lepší než konvenční?

Zde říkáme rozhodné ano. Dosud se stále nepodařilo stvořit 100% přírodní lak, šetrný k lidem i zvířatům stejnou měrou jako k životnímu prostředí. Kolik škodlivých či agresivních látek výrobce eliminuje ze svého koncového produktu se tak můžete dozvědět jen díky férově podané nálepce „X FREE“.
Tento způsob informace zákazníkům využíváme i my ve firmě Kia-Charlotta. Formulka 14 Free deklaruje, že naše laky neobsahují 14 nejškodlivějších látek, které jsou dosud běžné v konvenční nehtové produkci, jsou pro zdraví toxické, špatně ekologicky odbouratelné, a navíc započítáváme jako jeden bod i složky živočišného původu, které jsou pro nás jako pro veganskou značku nepřípustné. Naše číslo 14 zkrátka obsahuje jen takové složky, které jsou běžnou součástí konvenčních laků.

Laky Kia Charlotta NEOBSAHUJÍ 14 následujících problematických složek:

ftaláty (včetně dibutylftalátu (DBP), diethylhexyl ftalátu (DEHP)), toluen (jinak také methylbenzen), xylen, kafr, formaldehydové pryskyřice, ethyl tosylamid,  trifenylfosfát, kalafunu, halogenorganové sloučeniny (AOX), parabeny, silikony, umělé parfemace a veškeré látky živočišného původu

Jak si vyberu ten správný šetrný lak?
Součástí green beauty filozofie je i transparentnost jednotlivých značek, takže by seznam vyřazených ingrediencí měl být dostupný minimálně na jejich webu. Zároveň pro laky neplatí to, že přelepka „X Free“ je součástí nějakého greenwashingu, jde spíše o nutnost, jak odlišit šetrnější laky od těch nešetrných a nenutit zákazníka rozumět kompletnímu složení produktu.
Vůbec nejlepší je pak transparentní přístup do té míry, kdy značka na svém webu u jednotlivých eliminovaných surovin deklaruje také důvody, proč je vyloučila ze složení.
Proč jsme my, Kia Charlotta, vyloučili ty které suroviny, vám podrobně vysvětlíme ZDE.

 (volně přeloženo z blogu Kia Charlotta)