Jak pečovat o pleť v zimě

S péčí o pleť v zimě je to velice podobné jako s oblékáním. S přibývajícím chladnem se hodí přidávat další vrstvy. Akorát pleť místo svetrů, bund, kabátů, čepic a šál oblečeme do kosmetiky, která se dá skvěle vrstvit, pokožku vyživuje a chrání, ale nechá ji zároveň dýchat a neucpává ji. Vaše péče o pleť by se měla v průběhu jednotlivých ročních období alespoň mírně proměnit. V zimě prostě pleť potřebuje něco jiného než v létě a naopak.

V zimním období pokožka trpí především mrazem, větrem, střídáním teplot a přesušeným vzduchem v místnostech kvůli topení. Ani smog, který se v tomto období drží kvůli inverzi dole, pokožce dvakrát neprospívá. Ani v zimě nesmíme zapomínat na ochranu pleti před slunečním zářením. Slunce svítí po celý rok stejně, jen se liší intenzita UVA a UVB záření, které na zem dopadne. V zimě působí méně intenzivně UVB záření, které proniká pouze do pokožky a má na svědomí její zarudnutí a spálení. Proto se taky v zimě na rozdíl od léta málokdy spálíme. Zato UVA záření je stejně intenzivní po celý rok. Toto záření proniká až do hlubokých vrstev kůže, a právě to způsobuje předčasné známky stárnutí, poškozování poškozování kožních buněk a v nejhorším případě může vést až k rakovině kůže.

Dobře víme, že každá pokožka je jiná a má své individuální potřeby. Přesto existuje pár základních pravidel, které všechny typy pleti v zimním období ocení.

Důkladná očista

Čištění je základ v pleťové péči nejen v zimě. Jen čistá pleť totiž může v plné síle spustit přirozené regenerační procesy. V zimě je vhodné jít s očistou trochu víc do hloubky. Pokožka i celé naše tělo se potýká s všudypřítomným smogem. Jsme taky víc zavření doma a trávíme málo času venku na čerstvém vzduchu, míň se hýbeme a lymfatický systém stagnuje. Kromě klasického čištění pleti je proto vhodné také podpořit její detox.

Pro každodenní čištění rozhodně doporučujeme čisticí krém Paʻakai, který pokožku nevysušuje, naopak ji rozmazluje hydratačními a zklidňujícími složkami, jako je růžová a kokosová voda. Krém má nadýchanou konzistenci. Čištění pleti s ním je opravdový zážitek, a navíc ho můžete pro hlubší očistu použít i jako masku.

Detoxikační procesy pleti lze ještě více nastartovat například lehkou masáží pleti nebo detoxikační maskou. Krátkou masáž krku a obličeje můžete provádět každý den při aplikaci séra nebo oleje. Pokožka se lehce zahřeje, prokrví a přípravek se líp vstřebává. Zároveň také podpoříte i tok lymfy a tím pádem i odplavování škodlivých látek z těla. Díky pravidelné obličejové masáži se zmírňují otoky, jemné vrásky a pleť má celkově zdravější a krásnější barvu. Pro hlubší detoxikaci doporučujeme jednou až dvakrát týdně detoxikační masku 'Āinu, která obsahuje celou řadu úžasných rostlinných detoxikačních složek a navíc podporuje cirkulaci krve v pleti.

Pro krásnou pleť a celkové zdraví ale nestačí jen samotná kosmetika. Zkuste strávit i teď v zimě každý den alespoň chvilku na čerstvém vzduchu a denním světle, choďte na procházky, zaskákejte si doma na trampolíně, zajděte si zacvičit… Myslete na to, že je potřeba tu lymfu trochu rozhýbat. Na rozproudění lymfy je výborné taky kartáčování na sucho, střídání teplé a studené sprchy, saunování a otužování obecně. Odměnou vám bude nejen hezčí pleť, ale také pevnější imunita.

Vrstvěte, vrstvěte, vrstvěte…a hydratujte

Znáte jeden z nejznámějších mýtů v péči o pleť? V zimě by se neměly používat hydratační přípravky, protože hydratační složky pak v pleti zmrznou a pleťová vlákna se tak naruší a rozbijí podobně jako skleněná láhev s vodou, kterou necháte na mrazu. Tento mýtus je naštěstí už vyvrácený. Vnitřní i vnější hydratace je v zimě naopak velice důležitá. V tomto období totiž automaticky pijeme míň tekutin, protože nás k tomu nenutí horko jako v létě. Jíme také méně ovoce a zeleniny, ty jsou tekutin také plné. Na pokožce samotné se pak podepisuje nedostatečná vnitřní hydratace, přesušený vzduch v místnostech, mráz a studený vítr.

Pohlídejte si proto určitě příjem tekutin. Suchý vzduch v domácnosti můžete zkusit vylepšit odpařovačem nebo difuzérem. Také pokojové rostliny velmi dobře zvyšují vzdušnou vlhkost v místnosti. Mýtu o hydrataci pleti v zimě nevěřte a rozhodně hydratujte dál. Jen pleti pořiďte ještě ochrannou vrstvu navíc, která hydrataci zafixuje a zároveň na pokožce vytvoří tenkou ochrannou vrstvu před nepříznivými vlivy. Za nás můžeme jako horní vrstvu doporučit novinku od Honua - Māhealani balzám. Můžete ho použít právě jako ochrannou vrstvu na den nebo jako hutnější regenerační a výživný přípravek na noc. Jako kvalitní ochranná vrstva může posloužit i hutnější přírodní make-up.

Jako první vrstvu doporučujeme Hydratační tělový krém od PHB, který můžete použít na celé tělo i na obličej. Tento krém může používat celá rodina, malé děti. Na obličej doporučujeme také Malu krému od Honua. Krém vás díky vysokému SPF 30 ochrání i před zimním sluncem. Zároveň obsahuje spoustu antioxidačních rostlinných složek, které chrání pleť před znečištěním a nepříznivým vlivem smogu.

Dodejte pleti barvu

Známe to asi všichni - v průběhu zimy nabere naše pleť mdlou a zašedlou barvu. Chybí jí čas strávený na čerstvém vzduchu, vitamíny z právě dozrálého ovoce a zeleniny a hydratace. Léto na počkání sice zařídit neumíme, ale zato máme v rukávu (na eshopu) pár kosmetických zázraků. Jedním z nich je Skin Shot od PHB, kávový peeling a maska v jednom. Tento zázrak je plný rozjasňujících a výživných olejů a také kávových zrníček. Všechny tyto složky pokožku nádherně vyživují, vyhlazují a zároveň jí dodávají zdravý tón. Na Skin Shot můžeme vážně odpřisáhnout. Po použití jsou výsledky ihned viditelné - pokožka je hladší, pevnější, má krásně sjednocený a zdravější odstín a dokonce i celulitida je o dost míň vidět. Skin shot můžete používat na celé tělo včetně obličeje.

Instantním řešením na rozzáření pleti jsou potom bronzery. Podle tónu pleti si lehce doladíte ten pravý. Bronzery od PHB jsou na minerálním základě, navíc obsahují pečující jojobový olej a taky ochranné SPF 15. Pleti dodají zdravější vzhled a okamžitý “dotek slunce”.