Kyselina listová-folát

Kyselina listová-folát

Kyselina listová je v dnešní době jeden z nejvíce používaných doplňků stravy. Téměř každá žena se setkala u svého gynekologa s tím, že pro plánované početí je důležité suplementovat kyselinu listovou. Některá doporučení uvádí doplňovat ji již tři měsíce před plánovaným početím, některá pouze několik týdnů.

Je nutno dodat, že kyselina listová, nebo lépe řečeno folát, má pro tělo důležitý význam i když opomeneme její úlohu v oblasti početí a těhotenství. Co se týče jeho vlastností v těle, je důležitý pro správné fungování co-faktorů, tedy toho, aby všechny živiny byly dopraveny na správné místo. Folát má dokonce i svůj vlastní CFF (Carrier Food Factor), tedy vlastního nositele potravinového faktoru, jakéhosi dopravce živiny na správné místo v těle, kde je ho nejvíce potřeba. Dále má vliv na psychické i fyzické zdraví a redukuje únavu. Podporuje lepší zrak, zdraví srdce, předchází rakovinotvornému bujení a rovněž slouží pro lepší fungování imunity.

 Obecně se většina doporučení shoduje na tom, že nejdůležitější pro správný vývoj miminka jsou první tři měsíce. Právě v tomto období je nutné kyselinu listovou brát asi nejvíce. V dávce kyseliny listové se také ne všichni shodují. Některé zdroje uvádí, že Vám postačí 400 mikrogramů, některá 600-800, s tím jsem se setkala asi nejvíce. Samozřejmě pokud máte zdravou a vyváženou stravu, děláte pro své miminko to nejlepší, co můžete. Nicméně si přiznejme, že v prvních měsících těhotenství není vždy snadné dostat do sebe správné množství té správné potravy. Mně osobně se velmi zamlouval web Nestlé, kde jsou popsány jednotlivé týdny těhotenství a je zde i uvedeno, jaké živiny v jednotlivých týdnech doplňovat. Pokud je budoucí maminka zběhlá v angličtině, mohu jen doporučit průvodce těhotenstvím od Henrietty Norton, najdete zde i vhodné recepty.

Nyní se ale dostáváme asi k tomu nejdůležitějšímu, jak vybrat správný doplněk stravy s obsahem kyseliny listové. A zde nastává největší kámen úrazu. Málokterá žena totiž ví, že není ani tolik důležité množství kyseliny listové, ale to, v jaké formě je tělu podávána.

 Pokud někomu kyselina listová schází, měla by mu být podána ve formě tzv. folátu. Folát je přírodní forma kyseliny listové, která se nachází v přirozeném jídle, například v listové zelenině. I pokud bychom měli jídelníček opravdu bohatý na zeleninu, pravděpodobně do sebe dávku potřebnou pro správný vývoj plodu nedostaneme. Pro představu 100 g špenátu obsahuje 78 mikrogramů folátu. Nejbohatším zdrojem jsou kvasnice a čínské zelí. Nicméně já osobně si nedovedu představit konzumovat po celé těhotenství minimálně 100 g čínského zelí denně.

A co tedy vlastně je kyselina listová? Kyselina listová je synteticky vyrobený vitamín B9, který je přidáván do doplňků stravy, většinou do vitamínů pro těhotné. Aby tělo mohlo kyselinu listovou efektivně využít, musí ji nejprve přetransformovat do podoby výše zmíněného folátu. Nicméně, zde je nutné dodat, že asi 60 % Evropanů má genetickou odchylku a nedokáže tedy kyselinu listovou na folát přeměnit. Velmi hezky zpracovaný článek na toto téma naleznete na blogu Organicstyle.

Ono už jen zjistit rozdíl mezi kyselinou listovou a folátem, nebo vůbec přijít na to, že slovo folát existuje, není úplně jednoduché. Například Wikipedie uvádí, že folát je jiný název kyseliny listové. Některé lékárny čistě nabízí jen produkty pod názvem kyselina listová, o folátech nám nic neříkají. Poměrně pěkné vysvětlení rozdílu uvádí lékarna Benu, nicméně abyste zjistili, zda výrobky obsahují kyselinu listovou či folát, je nutná trocha detektivní práce. Dle nařízení Evropské unie se totiž výrobky, které obsahují foláty, musí označit tak, že obsahují kyselinu listovou a až pokud zapátráte na krabičce, dozvíte se, zda výrobek obsahuje folát.

Jak se tedy na trhu zorientovat? Co přesně a kde vybrat? Mně osobně se nejvíce osvědčilo vybírat na stránkách malých e-shopů. Wild Nutrition samozřejmě také nabízí kyselinu listovou ve formě folátu, a to právě díky tomu, že jsou produkty pěstovány na základové pastě tvořené ze živých jídel. Například v Čechách je skvělým zdrojem přírodních produktů e-shop Evy Hájkové Puravia. Obecně je velmi důležité hledat pod názvy jako je methylfolát nebo folát. Nicméně tyto produkty běžně v lékárnách nenaleznete.

Já osobně jsem toto při prvním těhotenství příliš neřešila. Od lékaře jsem dostala doporučený poměrně drahý přípravek, který navíc folát ani neobsahoval. Následně jsem si tedy koupila obyčejnou kyselinu listovou v tabletkách asi za 60 Kč. Nicméně, když jsem se později dozvěděla, že to v podstatě miminku nijak neprospělo, začala jsem pátrat dále. Zjištění nebylo příliš příjemné. Dokonce i pokud si v lékárně koupíte poměrně drahé přípravky, nemáte záruku, že skutečně budou obsahovat folát. Po poměrně dlouhém vysedávání u internetového vyhledávače jsem zjistila, že v běžných lékárnách je výrobek, který obsahuje čistě folát nesehnatelný. Byla jsem i poměrně nemile překvapená, že i výrobek, který má v názvu bioaktivní folic, neobsahuje folát. Pouze komplexy, jako je například Femibion, obsahují určité množství folátu. Pokud tedy chcete dopřát miminku to nejlepší, případně připravit své tělo na početí, určitě se vyplatí investovat do kvalitních produktů s obsahem folátu. Jeden takový naleznete přímo na našich stránkách :)

Bára

zdroje: https://www.wildnutrition.com/blogs/our-blog/what-is-the-difference-between-synthetic-and-natural-folate-vitamin-b9