Překyselení organismu

Už když jsem psala článek ohledně třídenního detoxu a zmiňovala jsem v něm téma překyselení organismu, bylo mi jasné, že se jedná o téma, které je hodně zajímavé a rozhodně si zaslouží doplnění o další článek.

Naše tělo je velmi komplexní a složitý systém. Aby mohlo správně fungovat, je potřeba mu dodat optimální výživu. Jako základní živiny, tzv. makroživiny, jsou považovány cukry, tuky, bílkoviny, vláknina a voda. Nicméně aby naše orgány fungovaly tak jak mají, abychom netrpěli zbytečnými nemocemi, je potřeba mu dodávat ještě jiné živiny. Jedná se o tzv. mikroživiny, patří mezi ně vitamíny, minerály a antioxidanty. Tyto živiny jsou ale i součástí nás samých, například vitamín C. V našem těle jsou tři druhy prostředí, kyselé neutrální a zásadité. Minerály, které se nachází v potravinách, jsou kyselinotvorné nebo zásadotvorné. To znamená, že všechny potraviny, které sníme, vyvolají v našem těle dle toho jaké minerály obsahují buď zásadotvorné nebo kyselé reakce. Pokud významně převáží kyselinotvorné potraviny, dojde k překyselení organismu.

To, jakou reakci potraviny v těle vyvolají, závisí na mnoha faktorech. Jedním z nich je to, jak dobře potraviny koušeme. Pokud potraviny důkladně koušeme, aktivuje se enzym ptyalin, který dokáže zneutralizovat i kyselou potravu. Závisí rovněž na způsobu úpravy, pokud necháme obilí důkladně vymlet, rovněž ztratí zásadotvorné živiny. U ovoce závisí na jeho zralosti. Zralé ovoce je více zásadité než nezralé. Pokud jíme krátce před spaním, nebo je náš organismus napaden plísněmi, vše co sníme je silně okyselující.

 Co tedy mezi kyselinotvorné potraviny patří? Obecně v této oblasti platí několik pravidel. Zelenina obecně patří mezi zásadotvorné. Ovoce je naopak okyselující, ale nalezneme i druhy zásadotvorné, patří sem například citrón, meloun, grep, mango, hrozny, jablka, pomeranče a banány. Mezi kyselinotvorné ovoce patří například rybíz, ostružiny a borůvky. Obilí, maso a mléčné výrobky, kromě kozích, jsou kyselinotvorné. Ořechy jsou rovněž převážně kyselinotvorné, mezi zásadotvorné patří například mandle a kaštany.

 Můžeme jíst jen zásadotvorné potraviny? Pokud jste naprosto zdravý jedinec, určitě je vhodné zařazovat oba dva druhy potravin. Některé zdroje uvádí, že by se mělo jednat o poměr 70:30, zásadotvorné ku kyselinotvorným potravinám. V podstatě i naše tělo má kyselé prostředí, potřebuje tedy i kyselinotvorné potraviny. Nemáte-li zdravotní problémy, není nutné se těmto potravinám, vyhýbat. Nicméně, jak jsem již uvedla výše, pokud se například budete věnovat důkladnému kousání potravy, zmírníte dopady kyselinotvorné stravy a můžete tedy konzumovat prakticky cokoliv. Samozřejmě bavíme-li se o co nejméně průmyslově zpracovaných potravinách.

 Jak poznám, že je můj organismus překyselený? Překyselení organismu má vliv nejen na fyzický stav. Můžeme se cítit unavení, bolí nás hlava nebo pociťujeme pálení žáhy. Dovolila bych si tvrdit, že pálení žáhy zná téměř každý z nás, nicméně málokdo si uvědomí, že se jedná o příznak překyselení. Překyselení se projeví i na naší pleti. Jedná se o celulitidu, velké póry, poškození vlasů a pokožky. Mohou se nám objevit lupy. Trpět mohou i naše nehty, buď mohou být nepřirozeně tenké nebo naopak tlusté.

Jak jinak podpořit to, aby se organismus nepřekyseloval?

Úplně nejlepší způsob, jak podpořit organismus, je dodat mu vyváženou a pestrou stravu, která bude obsahovat hodně čerstvé zeleniny a zralé ovoce. Pokud bychom chtěli dodržet optimální dávku potřebných živin pro fungování organismu, měli bychom sníst 3 až 5 porcí zeleniny a ovoce denně. Druhým příkladem je důkladné kousání potravy. Měli bychom tedy jíst v klidu a pečlivě se věnovat kousání potravy. Třetí způsob, jak si odkyselit organismus je dechové cvičení. Již 2 minuty hlubokého dýchání alkalizují naši krev. V podstatě i na alkalizaci organismu je založena Wim Hof metoda. Staví rovněž na speciálním způsobu hlubokého dýchání (a samozřejmě otužování a nastavení mysli). Například autoimunitní onemocnění se vyznačuje silným překyselením organismu a právě důkladné dýchání pomocí Wim Hof metody může příznaky zmírnit či zcela eliminovat. Dále můžeme podpořit překyselení pitím bylinkových čajů.

Jak při akutním překyselení postupovat?

Já osobně při akutním překyselení, tedy u mě je to nejčastěji pálení žáhy, zařadím lžičku citrónu na konci jídla, které mi neudělalo dobře. Ale přiznám se, že jsem prozatím měla pálení žáhy jen mírné a opravdu zřídka jen po některém jídle, na které nejsem zvyklá. Například, když jsem snědla na vánoce řízek se salátem. V průběhu prvního těhotenství jsem v devátém měsíci měla pálení žáhy poměrně silnější než jsem zvyklá a trpěla jsem jím častěji. Zařadila jsem tedy k večeři čistě zeleninu a přes den jsem v podstatě jedla převážně zeleninu a ovoce, nicméně jsem občas zařadila maso či pečivo. Přílohy jsem si také dopřávala, ale v menší míře. Vždy jsem se snažila řídit, tím, co mi říká mé tělo.

 Nicméně pokud trpíte kombinací výše zmíněných příznaků dlouhodobě, je vhodné zvolit očistnou kůru, která byla popsána v předchozím článku. Zkuste se tak stravovat dlouhodoběji, například 4 týdny. Tyto zeleninové polévky a ovocné koktejly konzumujte zhruba týden. Následně můžete pomalu začít zařazovat ryby, zakysané mléčné výrobky či vejce, houby a ořechy. Zkuste vyřadit lepek či klasické mléko, pokud Vám nedělají dobře. Jestli Vám některá další potravina nevyhovuje, vyřaďte ji. Rozhodně nepoužívejte žádná umělá dochucovadla, bohatě Vám postačí obyčejné bylinky. Pro detoxikaci organismu je vhodné zařadit ráno nápoj z teplé vody, citronu a manukového medu. K pití by Vám měla postačit čistá voda a již výše zmiňovaný nápoj. Určitě si najděte zároveň čas i sami na sebe, najděte si nějaký nenáročný sport. Můžete zvolit i obyčejné procházky venku a postupně přecházet na rychlejší chůzi či následný běh. Zhluboka dýchejte, dejte si ráno studenou sprchu, pro začátek stačí 30 vteřin. Uvidíte, že se Vaše tělo úžasně probudí a budete plní energie. A vždy poslouchejte své tělo.

Bára