Přírodní ochrana před slunečním zářením

Slunce je pro náš život naprosto nezbytné. Zajišťuje základní podmínky pro přežití - teplo, světlo a nic by bez něj nerostlo, ale také díky němu získáváme důležitý vitamín D. Ten je důležitý hlavně pro náš imunitní systém. Při jeho nedostatku nás ale může trápit i špatná nálada nebo málo energie. Na druhou stranu je přirozená ochranná schopnost kůže před sluncem omezená, takže je potřeba ji celoročně chránit. Slunce totiž svítí v každém ročním období. Liší se pouze intenzitou a poměrem UVA a UVB záření.

Proč se chránit před sluncem?

Kůže má stejně jako celé naše tělo dobrou regenerační schopnost. Ta se však s věkem přirozeně snižuje a později nám spočítá všechny prohřešky, ať už se jedná o nezdravé jídlo, neodličování make-upu, nadměrné slunění nebo dokonce spálení. Jak už bylo zmíněno, přirozenou dávku slunce všichni potřebujeme. Určitě ale není zdravé tzv. grilování na slunci (hodinu z jedné strany, druhou hodinu z druhé) nebo solárka. Pokožka většiny žen, co se takto nadměrně sluní, vypadá pak v pozdějším věku doslova vysušená, vrásčitá a často je trápí také pigmentové skvrny.

Ne nadarmo ženy, které jsou proslulé svou krásnou pletí, nedají dopustit na důslednou ochranu před sluncem. Třeba taková Jennifer Lopez, která i ve svých 50 letech vypadá snad pořád stejně a možná i líp než ve 30, zdůrazňuje důležitost celoročního používání přípravků s ochranným faktorem. I přesto, že má svoji pleť přirozeně snědší a díky tomu odolnost proti slunečnímu záření vyšší, zbytečně se sluníčku nevystavuje, a pokud třeba sportuje pod širým nebem, vždy má na sobě kromě kvalitních opalovacích přípravků také nějakou pokrývku hlavy jako extra ochranu.

Proč chemické opalováky ne?

Úplně základně můžeme opalovací přípravky rozdělit na ty s chemickými a mechanickými (minerálními filtry). V běžné drogerii je většina přípravků na opalování právě s chemickým filtrem. V tomto typu opalovacích prostředků tak můžeme často najít chemikálie, jako jsou oxybenzon, avonbenzon, oktokrylen a směsku parabenů. Tyto látky se pak přes kůži dostávají do krevního oběhu, vyvolávají alergie, narušují hormonální činnost, zvyšují riziko vzniku rakoviny a další. Tyto látky navíc nemají stabilní účinky. Na slunci se jejich účinek mění. Odborníci z Centra pro výzkum toxických látek na Masarykově univerzitě zjistili, že látka ethylhexyl metoxycinamát (EHMC), která je často obsažená nejen v opalovací kosmetice, ale také v běžných kosmetických přípravcích, se po vystavení ultrafialovému záření mění a její nová forma může poškodit DNA.

Kromě dopadu chemických opalovacích přípravků na lidské zdraví je také obrovský problém jejich negativní vliv na životní prostředí. Konkrétně na korálové útesy, které tento chemický koktejl oslabuje, znemožňuje jim vstřebávání živin a dělá je tak náchylnější na změny teplot, kterým jsou v rámci globálního oteplování vystaveny. 

Jaké přírodní produkty tedy použít?

Tou nejlepší možností, pokud nechcete vystavovat své tělo i životní prostředí nebezpečným chemikáliím, jsou opalovací přípravky s minerálními filtry. Pokud se bavíme o ochraně pleti na denní bázi, tak se nabízí především přípravky na obličej. Přece jen naši tvář a krk nastavujeme slunci nejvíce. Za nás můžeme určitě doporučit krém Malu od Honua, který má minerální filtr s SPF 30, takže poskytuje opravdu vysokou ochranu. Ne nadarmo má Malu v havajštině významy, jako je stín, přístřeší, ochrana či mír. Kromě ochrany před sluncem poskytuje pleti také záštitu proti poškození smogem a dalšími nepříznivými vlivy.

Pokud se pravidelně líčíte, můžou být skvělou verzí ochrany proti slunečnímu záření také různé make-upy a BB krémy. Sáhněte například po Make-upu pro bezchybnou pleť (SPF 30), Botanickém BB krému (SPF 15) nebo Minerálním make-upu (SPF 30). Všechny PHB Ethical Beauty. Mají samozřejmě minerální filtr, organické složení a jsou vhodné i pro vegany.

Antioxidanty proti slunečnímu záření

Ve slunných dnech je vhodné dopřát pleti “něco navíc”. Podívejte se po přípravcích, které jsou bohaté na antioxidanty. Ty totiž dokáží bojovat proti volným radikálům, jejichž tvorbu může silné sluneční záření vyvolat. Díky nim se vaše pokožka stane silnější a odolnější. Na antioxidační látky je bohatý například Superfood olej od PHB Ethical Beauty, který obsahuje 20 biologicky aktivních složek nebo Aloha sérum od Honua s antioxidačními havajskými bylinami a oleji.

Stejně jako v jiných případech platí, že pouze kosmetika nestačí. Dodejte své pleti antioxidanty i zevnitř. Projezte se k silnější, odolnější a zdravější pleti díky mrkvi, spirulině (bohaté na beta karoten) a rajčatům, brokolici či špenátu (katechiny). Obecně platí, že čím barevnější jídlo, tím víc antioxidantů obsahuje. Antioxidanty v rostlinách totiž často fungují kromě ochrany také jako barviva.

Co na pigmentové skvrny?

Opalovací přípravky nebo produkty s přidaným SPF, a antioxidanty zevnitř i zvenku jsou skvělou prevencí. Ale co když jste tuto péči už zanedbali a začali se vám na pleti objevovat pigmentové skvrny, vrásky nebo další známky předčasného stárnutí? Rozjasňující bio gel s aloe, neroli & immortelle od PHB je skvělý i jako první pomoc, pokud jste to na sluníčku trochu přehnali - aloe má totiž krásně chladivý a zklidňující efekt. Funguje ale i z dlouhodobého hlediska proti pigmentovým skvrnám. Obsahuje totiž výtažek z lékořice, která je známá pro své sjednocující a zesvětlující účinky.