“Přírodní” vs. syntetické laky na nehty

Ve chvíli, kdy se snažíte vyměnit konvenční kosmetiku za tu přírodní, dříve či později přijde řada i na laky na nehty. Pokud jste po přírodních lacích už pátrali, nejspíše jste přišli na to, že 100% přírodní lak bohužel zatím neexistuje (takže název tohoto článku je tak trochu zavádějící). Existují však kompromisy, takzvané “free from” laky, které hodně lidí jako přírodní označuje. Jsou to laky, u kterých si jejich výrobci si dávají pozor, aby ty nejškodlivější složky neobsahovaly a byly tak k vašim nehtům i zdraví co nejšetrnější. Některé z těchto látek jsou už v EU zakázané, takže se jich už bát nemusíte. Pozor si však musíte dát u složení produktů, které si objednáváte třeba z USA nebo z Číny.

Složky, na které si dát v lacích na nehty pozor:

Ftaláty - slouží jako změkčovadla nebo rozpouštědla a dodávají lakům lesklou texturu podobnou plastům. Mohou mít karcinogenní účinky a představují zátěž pro játra, ledviny a reprodukční orgány. Dva nejškodlivější ftaláty jsou DBP a DEHP, které jsou v Evropské unii zakázané. Dávejte si na ně ale pozor, pokud si objednáváte produkty mimo EU. 

Toluen - kromě laků na nehty se objevuje také v barvách na vlasy. Působí jako rozpouštědlo a sjednocuje výslednou barvu. Působí jako silný neurotoxin a poškozuje dýchací soustavu.

Xylen - častá látka v konvenčních lacích. Funguje jako rozpouštědlo a právě on má na svědomí typický zápach v běžně dostupných lacích. Působí jako alergen, může způsobit podráždění očí a kůže, bolesti hlavy, závratě či nevolnost.

Formaldehyd - používá se jako konzervační prostředek. Má silně čpavý zápach. Byly mu prokázané karcinogenní účinky, může způsobit dýchací potíže, alergie, nevolnost apod. V Evropské unii je aktuálně kompletně zakázaný, ale opět si na něj dávejte pozor u produktů mimo EU. 

Ethyl tosylamid - používá se jako změkčovadlo a pro zvýšení odolnosti a trvanlivosti laku. V Evropě je jeho použití omezeno. Nicméně v některých typech produktů se stále ještě může objevit.

Trifenylfosfát - dodává lakům na nehty pružnost a zvyšuje jejich odolnost proti oděru. Může narušovat endokrinní systém a ohrožovat vývoj u nenarozených dětí. 

Parabeny - do kosmetiky se obecně přidávají jako konzervační látky. Patří mezi nejvíce testované a také nejvíce pranýřované syntetické kosmetické látky. Obecně se považují za bezpečné, nicméně některé studie je spojují se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny kůže či prsou.

Dimethicon - patří mezi silikony, do laků se přidává, protože urychluje proces schnutí. Může působit jako alergen a kromě toho jsou silikony obecně v přírodě nerozložitelné a představují zátěž pro životní prostředí. 

Syntetická parfemace - do laků na nehty se přidává hlavně proto, aby zamaskovala nepříjemný odér ostatních syntetických látek. U této složky je hlavní problém především v její netransparentnosti. Výrobce se může schovávat za výrobní tajemství a pod názvem “parfum” nebo “fragrance” se tak může skrývat až 200 různých složek včetně ftalátů a dalších derivátů ropy. 

Živočišné složky -  těmto složkám nebyly prozatím prokázány žádné negativní účinky na lidské zdraví. Nicméně jejich získávání nebylo moc fér ke zvířatům nebo životnímu prostředí obecně. Proto je dobré si i na ně ve složení posvítit. Mezi nejčastěji přidávané živočišné složky do laků na nehty patří guanin, který se získává z šupin některých ryb, například sleďů. Dodává kosmetickým produktům měňavý perleťový lesk. Další často používanou živočišnou složkou je karmín, který se získává z těl a vajíček červce nopálového, jak už jsme psali výše. Další složkou živočišného původu je shellac, který působí jako přírodní lepidlo a vytvrzovadlo. Získává se z výměšků červce lakového, tento brouk pomocí těchto výměšků chrání své larvy před poškozením. Kromě neetičnosti této látky se začínají vést diskuze i o její bezpečnosti - může způsobovat alergické reakce a navíc obsahuje látku methylpyrrolidone, která je na seznamu toxických látek už od roku 2001 kvůli riziku poškozování reprodukčních orgánů. 

Minerální oleje - nemají nic společného s minerály ani s rostlinnými oleji, jak by si někdo podle jejich názvu mohl myslet. Jsou to syntetické, petrochemické látky. Dříve se používaly jako maziva. V kosmetice se používají jako konzervanty, stabilizátory, rozpouštědla a také do “pečujících” přípravků kvůli jejich schopnosti zjemňovat pokožku. Ve složení kosmetiky je najdeme pod názvy paraffin oil, liquid paraffin, paraffinum liquidum, liquid petroleum, vaseline, petrolatum, hydrocarbon oil apod. Oslabují játra, mohou být karcinogenní a způsobovat závažné alergické reakce. Jsou velkými znečišťovateli vodních ekosystémů a představují velkou zátěž pro životní prostředí.

Kafr - dodává lesklý vzhled. Může způsobit těžké podráždění a alergické reakce, zejména při kontaktu s pokožkou. Evropská unie používání kafru postupně zakazuje, v USA je jeho používání omezeno na 11% podíl ve složení.

 Azo barviva - syntetická barviva, která se řadí mezi potenciální karcinogeny. Mohou způsobovat alergické reakce a poruchy pozornosti u dětí.

laky na nehty Kia Charlotta

V čem jsou laky od Kia Charlotta oproti těm konvenčním jiné?

Laky od Kia Charlotta jsou:

100% veganské - jejich zakladatelka je veganka, což zaručuje, že produkty Kia Charlotta budou vždy 100% veganské.

15 free - to znamená, že jsou bez obsahu 15 nejtoxičtějších složek, které se běžně vyskytují v lacích na nehty, jako jsou: ftaláty (včetně dibutylftalátu (DBP), diethylhexylftalátu (DEHP), toluen (také methylbenzen), xylen, kafr, formaldehyd, formaldehydová  pryskyřice, ethyltosylamid, trifenylfosfát, kalafunová pryskyřice, organické halogenidy (AOX), parabeny, silikony, vůně, živočišné složky. Laky také neobsahují žádné mikroplasty. Cílem je zdravější složení nejen pro naše nehty, ale i pro planetu.

Uživatelsky přívětivé - tyto produkty se mohou pochlubit dokonalou rovnováhou mezi kvalitou, bezpečnými/přírodními surovinami a dostupnými cenami. Žádné kompromisy. 

Ekologicky šetrné - prioritou při jejich výrobě je udržitelnost. Udržitelnosti a zbytečným neplýtváním se snaží dosáhnout různými způsoby. Například sezónní trendy odstíny laků prodávají v menších lahvičkách, abyste je stihli spotřebovat dřív, než se sezóna změní a zbytečně vám laky nevysychaly a nemuseli jste je vyhazovat.

Autentické a transparentní - Kia Charlotta nic neskrývá a její složení je naprosto transparentní. Zveřejňuje i problematičtější složky (jako je například talek u očních stínů), vysvětluje důvod jejich použití a zároveň se zaručuje za to, že jsou naprosto bezpečné.

Co laky od Kia Charlotta obsahují a proč?

Laky od Kia Charlotta jsou sice 15 free, což znamená, že neobsahují 15 nejproblematičtějších složek, co se běžně do laků na nehty používají. V jejich složení však můžete najít složky, které znějí hodně chemicky/synteticky. Protože je tato značka 100% upřímná a transparentní, tak vám vysvětlí, proč kterou složku používá, jaký má původ, jestli je důvod k obavám ji používat a další užitečné informace. 

Pojďme se tedy podívat podrobněji na to, co laky od Kia Charlotta obsahují:

Ethyl acetate - rozpouštědlo, které pomáhá udržet lak na nehty tekutý v lahvičce, ale při aplikaci na nehty se odpařuje, aby lak mohl ztvrdnout. Ethylacetát má ovocnou vůni, ale v laku na nehty je cítit lehce štiplavě a silně. Právě rozpouštědla dodávají laku na nehty jeho typickou vůni. Etylacetát může být získán petrochemicky nebo rostlinně. Kia Charlotta používá ten, který je 100% rostlinného původu.

Butyl acetate - další rozpouštědlo, které pomáhá udržovat lak na nehty tekutý v lahvičce, ale při aplikaci na nehty se odpařuje, aby lak mohl ztvrdnout. Butyl-acetát má také ovocnou vůni, ale v laku na nehty je cítit mírně štiplavě a silně a také dodává laku na nehty jeho typickou "vůni". Butyl-acetát může být petrochemického původu nebo rostlinného původu. V lacích na nehty od Kia Charlotta je samozřejmě 100% rostlinného původu.

Nitrocelulóza - filmotvorný polymer, který po odpaření rozpouštědel ztvrdne na nehtech a vytvoří na nich tvrdý film. Aby lak na nehty ztuhl a také na nich dlouho vydržel, potřebuje mít ve svém složení filmotvorný polymer. Nitrocelulóza představuje jeden z nejbezpečnějších a také nejkvalitnějších filmotvorných polymerů.

Kyselina Adipová/Neopentyl Glykol/Trimellytový Anhydrid Kopolymer - filmotvorný polymer. S nitrocelulózou tato složka pomáhá udržet lak na nehtech tvrdý a hladký a také přispívá k jeho dlouhé životnosti.

Triethyl Citrát Alkohol - používá se jako změkčovadlo. Díky změkčovadlům jsou laky na nehty pružnější. Zvyšují také jejich trvanlivost. Starají se o to, aby byl lak na nehty méně náchylný k praskání nebo odlupování.

Stearalkonium Bentonit - zahušťovadlo, které pomáhá udržovat pigmenty suspendované a pomáhá udržovat hladkou a hustou konzistenci laku na nehty.

Diaceton Alkohol - rozpouštědlo, které rovněž pomáhá zajistit lesklý povrch laku na nehty.

Maltol - přirozeně se vyskytující organická sloučenina, která se často používá jako ochucovadlo. Do laků od Kia Charlotta se však maltol nepřidává kvůli příchuti, ale kvůli něčemu úplně jinému. Ukázalo se, že maltol výrazně minimalizuje tvorbu nitrosaminů, které mohou ve velmi malém množství vznikat z nitrocelulózy. Díky tomuto objevu jsou laky od Kia Charlotta ještě lepší a bezpečnější, než dříve.

Pentaerythril Tetraisostearate - tekuté změkčovadlo, které zvyšuje viskozitu a dodává laku na nehty lesk a třpyt.

Kyselina fosforová - minerální kyselina, která se používá k regulaci pH laku na nehty.

Pigmenty - dodávají laku na nehty barvu, lesk, třpyt a/nebo kovový odstín. Pigmenty jsou označeny čísly CI. Metalické, třpytivé nebo lesklé odstíny mohou obsahovat také slídu.

Z odstínů laků Kia Charlotta si vybere každý, ať už patříte mezi milovnice nude odstínů, sexy a nepřehlédnutelně rudých laků nebo jste milovnice nezvyklých odstínů.