Vitamin D...jaké množství je už příliš?

Vitamin D...jaké množství je už příliš?

 Ve Velké Británii trpí nedostatkem vitamínu D 1 z 5 Britů (někteří lékaři uvádí, že v Čechách trpí nedostatkem vitamínu D dokonce každý druhý Čech). Jednoduše si nejsme schopni vzít ze sluníčka tolik vitamínu D, kolik naše tělo potřebuje, navíc pokud žijeme v severní Evropě. Životnost vitamínu D je 3-6 týdnů, to znamená, že i pokud načerpáme velké množství vitamínu D v létě, stejně nám bude v tmavých zimních měsících scházet.

 Navíc používání opalovacích krémů, dlouhé dny trávené kancelářskou prací, užívání léků jako jsou například statiny a také náš věk (lidé nad 65 let vstřebávají vitamín D ze slunce čtyřikrát hůře než mladší jedinci) může rovněž ovlivnit hladinu vitamínu D. Naše stravovací návyky se rovněž určitým způsobem změnily a bohaté zdroje vitamínu D, jako jsou tučné ryby a tučné mléčné produkty, se již v našem každodenním jídelníčku netěší takové oblibě.

 Ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby každý kdo je starší čtyř let, bral 10 mikrogramů (tedy 400iu) vitamínu D denně, především od října do března. Všechny těhotné a kojící ženy a rizikové skupiny (menšiny s tmavou pletí, starší lidé v domácí péči a ti, co nosí zakrytou převážnou část svého těla) by měly denně suplementovat 10 mikrogramů vitamínu D. Samozřejmě musíme vzít v potaz také to, že mnoho lidí v UK nemá dostatečný přístup ke slunečním paprskům, díky práci a také typickému britskému letnímu počasí (dešti a zataženým dnům).

 Všechna miminka od narození do jednoho roku, by měla brát 8,5 až 10 mikrogramů (tedy 400 iu) denně (především ty děti, co jsou kojené).  Miminka krmená umělou výživou, která vypijí více než 500 ml denně, extra vitamín D dostávat nemusejí, protože kojenecké výživy jsou o vitamín D obohaceny.

 Děti od jednoho do čtyř let by měly brát 10 mikrogramů vitamínu D denně po celý rok. Stejně tak by se měli chovat i lidé straší 65 let a ti, co příliš nechodí na slunce.

Je důležité pochopit, že více než 400 iu denně může být dávka bezpečná pro dospělé, nicméně doporučení počítá s tím, že tito lidé mají minimální hladinu vitamínu D. Individuální potřeba vitamínu D může být samozřejmě rozdílná, někomu dávka 4OO iu (10 mikrogramů) nemusí stačit, zvlášť pokud má velmi nízkou hladinu vitamínu D. Pokaždé když si nebudete jisti s denní dávkou, poraďte se s nutričním terapeutem.

 Proč potřebuji vitamín D?

Doslova každá buňka v těle má receptor na vitamín D, pokud je svázána k tomuto vitamínu, může ovlivnit projevy více než 200 genů.

Předchozí zájem, který byl věnován vitamínu D, byl spojován především se špatným zdravím kostí, nejvíce s rizikem křivice, nyní je dle národních statistik opět na vzestupu.  Ačkoliv pozorování z nejnovějších kohortových studií odhalují další klíčové fyziologické role nedostatku vitamínu D. Jedná se především o možný vztah nedostatku vitamínu D a zvýšení rizika rakoviny, preeklampsie, diabetu, CVD (chronická žilní choroba), autoimunitních onemocnění, autismu a chřipky.

Měli bychom suplementovat vitamín D?

Jak jsme již zmínili výše, sluneční záření není dostačující zdroj vitamínu D, především díky jeho sezónnosti, ale také díky rizikům, které souvisejí  s rizikem stárnutí kůže a rakovinou. Také všichni Evropané trpí nedostatkem slunečního záření od října do března, výsledkem je tedy minimální kožní produkce vitamínu D v těchto zimních měsících, v závislosti na věku.

Buďte obezřetní a moudří při výběru forem, které jsou kvalitní a dobře se vstřebávají. Formy, které jsou více přírodní poskytují jak aktivní, tak dobře skladovatelnou formu vitamínu D, tělo ji zároveň může co nejefektivněji a nejjednodušeji využít. Studie ukazují, že Food-Grown® vitamin D obsahuje obě formy, dobře skladovatelnou (25-hydroxy) a biologicky aktivní (1-25 hydroxy) formu vitamínu D3. Tělo vždy potřebuje převést dobře skladovatelnou formu vitamínu D3, do formy aktivní, aby mohla zastat určité funkce v těle, jako je například podpora absorpce vápníku. Díky tomu se stávají suplementy, které obsahují aktivní formy více preferované. Vysoce absorbovatelné a aktivní formy mohou rovněž minimalizovat riziko předávkování.

 Nemyslete si, že více vitamínu D je pro Vaše tělo více prospěšné

Stejně jako tomu je u dalších vitamínů, má i vitamín D svoji vlastní U křivku, což znamená, že stejně jako Vašemu zdraví neprospívá malé množství, rozhodně Vám neprospěje množství velké. Velké dávky vitamínu C mohou zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění, ledvinových kamenů a řídnutí kostí. Vyšší množství vitamínu D může snížit riziko osteoporózy, ale ve skutečnosti může podporovat propouštění důležitých živin, které jsou stěžejní pro hustotu kostí. Raději tedy volte ty přípravky, které obsahují Vaši doporučenou denní dávku a jsou dobře vstřebatelné. Přesně s těmito úmysly formoval tým Wild Nutrition Food-Grown® Vitamin D pro dospělé a pro děti.
 

Potraviny bohaté na vitamín D

 

1. Mořské plody

Mořské plody jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu D. Pokud jíte ryby, měli byste jíst dvě až tři porce týdně. Vybírejte pstruhy, halibuty, sardiny, herynky, lososy a makrely.

2. Plnotučné mléko

Organické plnotučné mléko obsahuje mnohem více živin než mléka polotučná a zároveň je méně pravděpodobné, že do nich bylo něco přidáno nebo vyjmuto. Ještě lepší volbou může být mléko nepasterizované z farmářského obchodu nebo farmy, pokud je tedy ve svém okolí máte, určitě je využijte. Naneštěstí je nejvíce oblíbenou a užívanou formou mléko polotučné, které obsahuje signifikantně menší množství vitamínů rozpustných v tucích.

 3. Vejce

Vejce jsou výborným zdrojem, jsou tak univerzální a je velmi jednoduché je připravit. Abyste získali vitamín D ujistěte se, že jíte žloutek, který ho obsahuje.

 4. Houby

Některé houby mají schopnost produkovat vitamín D, když jsou vystaveny slunci. Normální houby, které jsou běžně k sehnání v supermarketech ho obsahují velice malé množství. Optimálně tedy vybírejte portobelo, maitake, smrže, lišky a hlívy, ty mají vyšší koncentraci vitamínu D.

Obecně i tady platí, že je důležité vyhnout se průmyslově zpracovaným potravinám. Raději na svůj jídelníček zařaďte výše uvedené potraviny.

Pokud chcete porozumět svým individuálním potřebám, vyhledejte kvalitní nutriční terapeuty nebo funkční lékaře, případně požádejte svého praktického lékaře o krevní testy na vitamín D.

přeloženo z blogu Wild Nutrition

Bára