Cvičení a jeho anti-age vliv na pleť

Cvičení, sportování a jakýkoliv pravidelný pohyb obecně zlepšuje nejen naši postavu,  náladu, zdraví, a díky boostu endorfinů i energii, ale také pozitivně ovlivňuje kvalitu naší pleti. Má totiž významné anti-age účinky na celý organismus.

Pravidelný pohyb vám díky lepšímu prokrvení pokožky a rozhýbání lymfy dopomůže ke zdravě rozzářené pleti a pokožce bez celulitidy. Když se několikrát do týdne pořádně zapotíte, podpoříte přirozené detoxikační procesy pleti. Pravidelné vyplavování škodlivých látek v průběhu cvičení jde na pleti, zejména té problematické, velmi poznat.

Většina z nás si cvičení spojuje především s hubnutím a formováním postavy. To však má kromě výše zmíněných účinků taktéž nezanedbatelný vliv na pevnost a pružnost naší kůže. Všichni dobře víme, že čím jsme starší, tím je naše pleť a pokožka povolenější. Od 25. roku se totiž v našem těle snižuje produkce kolagenu, bílkovinných vláken, která právě pleti pružnost a pevnost dodávají. Postupem věku škára, jedna z vrstev kůže známá jako dermis, řídne. Naopak rohová vrstva (neboli stratum corneum), která se nachází úplně nahoře a tvoří povrch pleti, se zhušťuje. Což ve výsledku vede k vrásčitému, zhrublému a “povolenému” vzhledu pleti.

Jak zpomalit stárnutí pleti? 

Ve studii z roku 2014 zkoumal Mark Tarnopolsky vztah mezi stárnutím kůže a pravidelným cvičením. Pro skupinu dobrovolníků ve věku nad 65 let, kteří do té doby necvičili, vytvořil program, podle kterého 2x do týdne sportovali po dobu 30 minut. A výsledek? Už po třech měsících byl vidět neskutečný rozdíl! Pokožka zkoumaných seniorů vypadala o 20 až 30 let mladší. Už jen pouhá půlhodina 2x do týdně má takovýto neskutečný efekt. Cvičení totiž brání ztenčení dermis a zesílení stratum corneum, díky čemuž pokožka vypadá na mikroskopické úrovni až o desetiletí mladší. 

Cvičení jako pozitivní stres pro tělo

Cvičení je jedním ze způsobů, jak naše tělo vystavit tzv. přirozenému stresu. Všichni asi dobře víme, že klasický stres, spousta starostí a dalších negativních záležitostí není pro naši psychiku ani tělo dobré. Nicméně ani úplný klid a nečinnost není pro tělo dobré. Přestalo by na “sobě pracovat” obnovovat se a zlepšovat. A k tomu právě slouží pozitivní stres. Což může být prakticky cokoliv, s čím se musí tělo nějakým způsobem vyrovnat - například otužování, saunování, fyzická námaha nebo půst. Při těchto řízených pozitivních “stresových” situacích tělo aktivuje své obranné a regenerační procesy. Díky tomu se posiluje náš imunitní systém, fyzický i mentální výkon a z dlouhodobého hlediska podporuje i dlouhověkost a mladý vzhled.

Cvičení, zejména to silové, pomáhá nastartovat regenerační způsoby také tím, že při něm dojde k narušení a potrhání svalových vláken, které pak tělo musí opravit a zregenerovat. Což pomáhá tělu udržovat regenerační procesy v pohotovosti i u lidí v pokročilejším věku, kdy se regenerační schopnost těla spíše zpomaluje.

Stačí tedy jen cvičení?

Znamená to tedy, že můžeme přestat utrácet za kvalitní přírodní kosmetiku a stačí se věnovat jen pravidelnému pohybu? Rozhodně ne. (Nejen) pro krásnou pleť je důležitá komplexní péče. Dobře víme, že naše tělo funguje jako dokonalý nástroj, ve kterém je vše propojené a vše se vším souvisí. Jen samotné cvičení proto nestačí. Důležitý je kvalitní spánek, eliminace negativního stresu, minimalizace škodlivin v našem okolí i radost ze života, která se na našem obličeji okamžitě projeví - úsměv a rozzářené oči štěstím vám naprosto instantně uberou pár let. 

Kosmetická péče je pak už třešničkou na dortu, která rozmazluje nejen naši pleť, ale i duši. Pravidelné kosmetické rituály jsou totiž také výborným antistresovým prostředkem. Obzvláště pokud do vaší každodenní péče zařadíte masáž face-rollerem nebo guashou. Ty pomáhají nejen zmizíkovat vrásky a odplavovat otoky, ale také uvolnit stres a napětí, které se ve svalech s oblibou usazuje. 

Elasticitu pokožky můžete taktéž podpořit Kávovým peelingem od PHB, který pokožku díky obsaženému kofeinu skvěle prokrví. Podporuje tak její elasticitu a pomáhá minimalizovat celulitidu. Tento peeling je skvělý pomocník po cvičení! Dejte svým nohám a zadečku pořádně zabrat při “leg day” a následně si dopřejte tento peeling a celý rituál zakončete buď čistě jen studenou nebo střídavě vlažnou a ledovou sprchou. Výsledek bude okamžitý - pevnější, hladší a rozzářená pokožka - a celulitidu budete muset hledat pod mikroskopem O:).

Na obličej pak můžeme doporučit sérum Aloha od značky Honua. V jeho účinnými látkami nadupaném složení můžete najít mimo jiné také bakuchiol. Tahle kosmetická složka je naprostá pecka. Přirozeně se vyskytuje v semenech a listech rostliny psoralea corylifolia. Funguje podobně jako teď tolik populární retinol, ale bez nepříjemných vedlejších účinků, jako je loupání, svědění a zarudnutí. Podporuje tvorbu kolagenu, zmírňuje vrásky a drobné linky, má antioxidační a protizánětlivé účinky a také výrazně snižuje poškození pokožky UV zářením.

Dalším skvělým anti-age produktem na pleť je Superfood sérum na obličej a oči od PHB - dodává pokožce rozjasnění a novou energii. Minimalizuje známky poškození UV zářením, zesvětluje pigmentové skvrny, zjemňuje jemné linky a vrásky a aktivně také pomáhá předcházet přímo i jejich tvorbě.

A na co při “sportovní anti-age kúře" nezapomenout? Pokud se rozhodnete sportovat venku, rozhodně pokožku chraňte kvalitním opalovacím krémem. Anti-age účinky sportu a pohybu se totiž mohou “vynulovat” negativním vlivem nadměrného slunění. Což je často vidět na vrásčitých obličejích běžců a dalších outdoorových sportovců. Jak si vybrat kvalitní přírodní opalovací krém, si můžete přečíst tady. Vyzkoušet můžete například Minerální opalovací krém s SPF 50+ Arc Gentle od Arc Suncare, který je na bázi speciálního patentovaného oxidu non-nano oxidu zinečnatého, díky kterému se krásně roztírá a nezanechává na pokožce nehezký bílý film, jak je tomu u většiny minerálních opalováků zvykem.

Užívejte si tedy radost z pohybu i jeho omlazujících účinků, radujte se ze života, mějte sami sebe rádi, dobře se o sebe starejte a uvidíte, že to na vaší pleti i celkovém vzhledu půjde neskutečně vidět :).