Cykličnost a její vliv (nejen) na pleť ženy: 4. díl Fáze kreativní

Po předchozích třech fázích -  fázi menstruačnífolikulární a ovulační se dostáváme k závěru celé teorie cyklické ženy, k fázi kreativní. Této fázi, kterou si žena prochází zhruba týden před menstruací, se jinak také říká podzim nebo čarodějka. Označení podzim vychází z toho, že žena, podobně jako příroda na podzim, v této fázi zpomaluje a sklízí spíš plody (úspěchy), o které se zasloužila v předchozích dvou fázích – expresivní a dynamické. Jako čarodějka se tato fáze označuje proto, že je v tomto období žena více intuitivní, uzavřená do sebe a ve spojení s přírodou. Pro muže má stále velice silné kouzlo přitažlivosti, a podobně jako v expresivní fázi využívá své schopnosti je okouzlit (svést).

Kreativní fáze s sebou však přináší určité zpomalení – čím více se blížíme k fázi reflektivní (menstruační), tím víc únava zesiluje. Začínáme se zároveň stahovat do svého vnitřního světa a některé z nás se dokonce dočasně proměňují v introvertky. Přestává se nám chtít chodit do společnosti a nejraději jsme u sebe doma – obrazně i v reálu. V hlavě zpracováváme uplynulé události a procházíme různé nevyřešené emoční záležitosti. Pokud však dostaneme chuť začít některé problémy řešit, vzhledem k oslabující energii to nejspíš brzo vzdáme. Tato oslabená schopnost pak může být příčinou naší frustrace, vzteku a náhlého podráždění, které se projektuje prostřednictvím příznaků PMS.

Na fyzické úrovni se tedy kreativní fáze projevuje zvýšenou únavou, malou fyzickou výdrží, ale mohou začít přicházet i různé další příznaky, jako je bolení břicha či hlavy. Pokud navíc neposlechneme potřebu těla zpomalit a odpočívat, tyto příznaky se mohou zhoršovat. Fáze čarodějky má tak dvě tváře – tu magickou okouzlující, ale i tvář protivné ježibaby. Záleží na tom, jak tuto fázi uchopíme, a také na tom, jak jsme se o sebe staraly a přistupovaly k sobě v předchozích fázích. Silnější PMS mívají ženy, které právě svoji cykličnost nerespektují, tuto fázi se snaží ignorovat a neodpočívají. 

V této fázi jsme také citlivější na vnímání bolesti, protože máme sníženou hladinu endorfinů. Proto se v této fázi nedoporučuje podstupovat různé bolestivé procedury, jako je například epilace voskem, návštěva zubaře a jiné. Naopak se však zvyšuje hladina progesteronu, který má na svědomí náš často vlčí prementruační hlad. Tělo v této fázi totiž ještě neví, zda jsme nebo nejsme těhotné a baží po kaloricky vydatných jídlech, aby se na případné těhotenství připravilo. Náš čich se také v tomto směru zostřuje a vyloženě nám v tomto období více voní právě ty nezdravé věci, jako hranolky, koblihy apod. Zvýšená chuť na čokoládu pak může znamenat nedostatek hořčíku (obsažené kakao je bohaté na hořčík), kterého má tělo v období před a při menstruaci opravdu velkou spotřebu. 

Co nám v této fázi jde?

Jak už název této fáze napovídá, v tomto období je v popředí naše kreativita. Není to však řízená a promyšlená kreativita, ale spíše intuitivní. Naše mysl se obrací sama do sebe a v průběhu toho se nám mohou v hlavě objevovat náhlé geniální a kreativní nápady. Naše fantazie jede na plné obrátky, využijte ji k plánování svého vysněného života, domova apod. Ideální doba pro tvorbu tzv. vision board nebo pozitivních afirmací. V této fázi nám také půjde lépe meditace a jiné duchovní záležitosti. Zapracovat můžeme také na svém osobním růstu. Protřídit si v hlavě vše, co je pro nás důležité, čemu se chceme v životě věnovat a nepotřebné věci nechat jít.

Co nám naopak nejde?

Hněv, smutek, náhlé přívaly sebelítosti a nízké sebedůvěry doprovázejí celou tuto fázi a je pro nás velice těžké je nějakým způsobem zvládat a usměrňovat. S emoční výbušností se také pojí nedostatek trpělivosti a neschopnost přijmout zpětnou vazbu nebo konstruktivní kritiku. K tomu se přidá ještě oslabená schopnost empatie a máme tu přímo nebezpečnou kombinaci pro práci v týmu a práci s lidmi obecně.

V této fázi se také cítíme být méně schopnými na takzvaných mužských pozicích – máme sníženou schopnost racionálního uvažování, problémy se soustředěním, pamětí i učením se nových věcí. V tuto dobu jsme také špatnými organizátorkami. Jsme vůbec rády, pokud si dokážeme během této fáze zorganizovat vlastní čas. V kreativní fázi také dokážeme být pěkně nepříjemné tím, že chceme mít pravdu za každou cenu a chceme, aby ostatní uznali, že tu pravdu máme.

S postupným snižováním sebevědomí během kreativní fáze přicházejí i pochyby o sobě samé. Cítíme se ošklivé, tlusté a k ničemu. Právě teď víc než kdy jindy potřebujeme pochvalu a láskyplná gesta od partnera. Kvůli dočasně nižšímu sebevědomí také nemá význam začínat s novými projekty nebo dávat si nová předsevzetí. Nemáme teď dostatečně pevnou vůli a taky si moc nevěříme, že bychom to vůbec dokázaly. Užijte si tuto fázi v poklidu a zbytečně se nestresujte.

Jak se tato fáze projevuje na pleti?

Během posledních 14 dnů cyklu se v těle snižuje hladina estrogenu a zvyšuje se hladina androgenů, které způsobují zvýšenou produkci mazu. Většině žen se právě v tomto týdnu před menstruací objevují v dolní části a v okolí úst (tato oblast v obličeji podle tradiční čínské medicíny odpovídá právě hormonům) pupínky, které mohou být bolestivé, hůře se hojí a nejdou vymáčknout. Doporučujeme proto podobnou kosmetickou péči jako ve fázi menstruační - pupínky tedy rozhodně nemačkejte, můžete je spíše zhoršit a ještě do nich zanést infekci. 

Na čištění pleti doporučujeme přípravky s kyselinou salicylovou, které pleť šetrně čistí a zároveň působí jako jemný chemický peeling. Díky tomu pomáhá odstraňovat přebytečný maz, odumřelé pleťové buňky a uvolňovat ucpané mazové žlázy. Kyselina salicylová je obsažena ve vrbové kůře, jejíž výtažek najdete například v Havajské Beauty vodě od Honua, která je právě pro toto období super pomocníkem na zlepšení pleti nebo v Gelu proti nedokonalostem pleti od PHB, který je bezvadný nejen na období před a během měsíčků, ale na aknózní a problematickou pleť celkově. Je obohacen o další protizánětlivé a hojivé látky, jako je neem nebo zinek. Místo mačkání pupínky zamaskujte Krémovým minerálním korektorem taktéž od PHB, který pokožku nezatíží, naopak díky své minerální bázi přispívá k jejímu hojení. 

V průběhu měsíčků je pleť také více citlivá na sluneční záření, proto nezapomínejte používat kvalitní denní krém s přidaným SPF nebo make-up s SPF. Krém Malu od Honua má jako jednu z hlavních účinných látek oxid zinku, který multifunkčně zabezpečí jak ochranu před slunečním zářením, tak podporu hojení každoměsíčních pupínků.

Jak se o sebe v této fázi starat?

Pleť podpořte i vnitřní výživou pomocí Pure Strength Omega 3 od Wild Nutrition. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny působí protizánětlivě a podporují odolnost pleti. Výborný je také produkt Výživa pro pleť, vlasy a nehty, který obsahuje komplex výživných a účinných látek, které zdravá a krásná pleť, vlasy i nehty potřebují. Wild Nutrition má v nabídce také přímo Premenstruální komplex, který obsahuje pečlivě vybrané výživné látky a čínské a adaptogenní byliny, jež žena v tomto období potřebuje, včetně hořčíku. Ten má Wild Nutrition také v nabídce, takže jej můžete doplňovat i zvlášť.