Může to, co jíme ovlivnit naše mentální zdraví a chování?

Myslíte si, že to, co jíme má nějaký vliv na naši psychiku a chování? Na to, jak naše děti prospívají ve škole? Nebo na to, zda budou mít poruchy učení, soustředění či ADHD syndrom? Myslím, že určitě mnozí z nás cítí, že když máme hlad, jsme více protivní a někdo má i sklony k agresi. Možná se budete divit, nicméně je doloženo několika studiemi jaký vliv má strava na naše chování a na případné mentální poruchy. Chodíme spát sice kolikrát přejedeni, nicméně většina z nás trpí nedostatkem skutečných živin.

Pokud se budeme stravovat špatně, jíst ultra zpracovaná jídla neboli tzv. junk food, kam patří především cola, cukrovinky a chipsy, bude to mít negativní vliv na naše zdraví. Vliv na rozvoj určitých nemocí, jako je diabetes 2. typu, či autoimunitní onemocnění, různé záněty a podobně je nám poměrně dobře znám. Nicméně tato strava má i vliv na zdraví mentální. Může způsobovat poruchy paměti, pozornosti, ADHD syndrom, ale také rozvoj depresí či sebevražd.

Proč tomu tak je? Pokud je naše strava bohatá na ultra zpracované potravinářské produkty zpravidla neobsahuje dostatek vitamínů, minerálů a antioxidantů. Pokud máme dostatek železa, jódu, zinku a vitamínů skupiny B, zlepší to naši koncentraci, poznání a budeme dosahovat lepších výsledků ve škole či v práci. Logicky jsou tyto živiny obsaženy v přirozených potravinách, tedy především v zelenině, ovoci a rybách. Když byl dětem ve školách v Americe místo coly k obědu podáván pomerančový džus, zlepšily se jejich výsledky v testech a stoupla hladina jejich IQ.

Velmi zajímavým dopadem je rovněž změna agresivního chování. Studie sledovaly vězně, teenagery a děti. Všem skupinám byla doplněna strava o Omega 3 mastné kyseliny a vybrané vitamíny a minerály. Následně se ukázalo, že agresivita u vězňů se snížila o 37 %. Co se týkalo teenagerů, tam se snížila o 47 %. Jednalo se především o násilné chování, vandalismus, bitky mezi studenty a nerespektování autorit. U dětí se snížila agresivita, riziko šikany a napadání sebe navzájem dokonce o 91 %. U dětí bylo překvapivé to, že se snížilo o neuvěřitelných 100 % riziko sebevraždy (v USA 3. nejčastější důvod úmrtí u dětí). Díky těmto výzkumům v Americe existují programy v chudších problémových čtvrtích, jako je Bronx či Harlem, které podporují zdravé stravování a zakládají komunitní zahrady.

Nyní několik příkladů, které ukázaly, že pokud bude naše strava obsahovat dostatek esenciálních živin, jako jsou vitamíny, minerály a omega 3 mastné kyseliny, přirozeného jídla a vyhneme se tzv. junk foodu, tak se dá vyléčit několik chronických nemocí a poruchy chování.

Prvním je dvanáctiletý chlapeček, který trpěl ADHD syndromem. Poté, co vyřadil tzv. junk food a zařadil do stravy suplementy Omega 3, hořčík, zinek a vitamíny B, zlepšil se nejen jeho rukopis, ale byl schopen udržet pozornost a změnil i své chování.

Druhým příkladem je šedesátnice Janice, která trpěla několika poruchami. Měla diabetes 2. typu, téměř jí selhávalo srdce, ledviny a játra. Byla těsně před srdečním infarktem a byla extrémně obézní. Po třech dnech protizánětlivé diety, kdy snížila příjem cukru, vyvarovala se nevhodných tuků a zařadila do stravy přirozené potraviny, se jí zlepšil krevní tlak i hodnoty inzulinu v krvi. Krevní cukr se jí dostal do normálu po 3 dnech. Za 3 měsíce byla schopna zbavit se všech léků, měla normální hladiny krevního cukru, tlaku i cholesterolu a zvrátila selhání srdce.

(Jde o klienty doktora Marka Hymana, uvedené příklady jsou z jeho knihy Food Fix.)

Tyto výsledky se mi zdály až neuvěřitelné, nicméně i sama na sobě pociťuji velmi příjemné změny, pokud jím přirozené potraviny a vyhýbám se ultra zpracovaným potravinám. A to dle výsledků krevních testů mám všechny hodnoty v pořádku.

 Bára