Znečištění ovzduší a jeho vliv na pleť

Že pro nás znečištěné ovzduší obecně není dobré, a že představuje také velkou zátěž pro životní prostředí, všichni dobře víme. Negativně působí na celé naše tělo. Protože všechno se vším souvisí, tak se přetíženost vnitřních orgánů, u kterých jedou detoxikační programy na maximum, aby regulovaly zanesení organismu kvůli všudy přítomnému znečištění, projevuje i na naší pleti. Podle tradiční čínské medicíny jde dokonce i z obličeje podle zvýšeného výsevu pupínků nebo výskytu vrásek na určitém místě v obličeji rozpoznat, že má konkrétní orgán nějaký problém. Znečištění ovzduší má ale dopad přímo i na pokožku. 

Kůže totiž slouží jako ochranná bariéra našeho těla, je prakticky prvním orgánem, který se se znečištěným ovzduším setká. Kontakt s koktejlem různých toxických nanočástic, které ve znečištěném ovzduší běžně poletují (ať už se jedná o mikroskopické úlomky kovů nebo různé organické sloučeniny), spouštějí v pokožce obranné mechanismy, které jsou na jednu stranu v pořádku, nicméně pokud jsou spuštěny prakticky nonstop, tak to má na pleť negativní dopad, který může vést k tvorbě zánětů, růžovky, vrásek, pigmentových skvrn, ochablé pleti, zkrátka předčasnému stárnutí obecně.

Kvůli jakým látkám vlastně znečištění vzniká?

Hlavní znečišťující látky, které vzduchem kolem nás proplouvají, jsou:

Oxid uhelnatý (CO) - bezbarvý plyn bez zápachu a chuti, vzniká spalováním materiálu s obsahem uhlíku, obvykle fosilních paliv. Hlavní nebezpečí představuje kvůli tomu, že se váže na železo v hemoglobinu (krevní barvivo, které zabezpečuje transport kyslíku po těle). Je proto velmi nebezpečný při vdechování automobilového smogu nebo při kouření tabáku.

Oxid siřičitý (SO2) - vzniká spalováním fosilních paliv nebo nerostných surovin s obsahem síry. Oxid siřičitý má v přírodě na svědomí zpomalení tvorby chlorofylu u rostlin, což vede ke ztrátě barvy u listů i jehličí, jeho následnému opadávání a v nejhorším případě i odumírání celých rostlin. Pro lidi představuje vysokou zátěž pro horní cesty dýchací a také pro oči. Oxid siřičitý způsobuje také tzv. kyselé deště.

Těkavé organické látky - zahrnují aldehydy, ketony, uhlovodíky a jejich deriváty. Podporují vznik přízemního ozonu, který poškozuje vegetaci a má i negativní dopad na lidské zdraví - dráždí sliznice a působí karcinogenně.

Pevné částice - prachové částice, které na sebe vážou další produkty znečištění. Vznikají spalovacími procesy, dopravou. Může je k nám zanést vítr ze skládek, stavenišť nebo sinic...

Oxid dusičitý (NO2) - vzniká na jednu stranu přirozeně sopečnou činností a při bouřkách. A na druhou stranu také “uměle” spalováním fosilních paliv při vytápění, v elektrárnách a v dopravě.  Zhruba 80 % oxidu dusičitého je způsobeno výfukovými plyny. Oxid dusičitý je součástí fotochemického smogu, poškozuje plíce i nervový systém a je právě jedním z nejvýznamnějších činitelů, co se poškozování pleti a jejího předčasného stárnutí týká.

Jak přesně oxid dusičitý pokožce škodí?

Jeden z největších světových odborníků na znečištění ovzduší a jeho vliv na stárnutí pleti, profesor Jean Krutmann, ředitel německé Leibnitz Research Institute for Environmental Medicine (instituce pro výzkum environmentální medicíny), nedávno provedl v Německu a v Číně studii, která se zabývala vlivem zvýšeného podílu oxidu dusičitého v atmosféře s tvorbou stařeckých skvrn. Studie ukázala, že už pouhých 10 mikrogramů NO2 zvýšilo vznik stařeckých skvrn o 25 %. V největších světových metropolích jsou atmosférické hladiny NO2 běžně přes 200 mikrogramů, takže zvýšené riziko poškození (nejen) pleti hrozí obyvatelům každého většího města.

Další odborník, britský lékař Mervyn Patterson označuje výfukové plyny za tu nejjedovatější látku, se kterou může přijít kůže do kontaktu. Tyto toxické zplodiny vyvolávají v pokožce zánětlivé reakce. Přirozenou reakcí pokožky na zánět je tvorba melaninu, který slouží jako tzv. štít na ochranu buněk. Melanin je však také pigmentové barvivo, takže když v pokožce probíhá zánět delší dobu, tak se nadbytečný melanin může shlukovat v podobě stařeckých skvrn. Ve chvíli, kdy probíhá v pokožce zánět, začne vysílat také signály do kožních cév, aby se roztáhly. Tím vzniká nežádoucí začervenání, které může přerůst až v růžovku. 

Soustavné poškozování pokožky zplodinami ji navíc nutí přejít do opravného módu. V tomto módu pak uvolňuje enzymy, které zpětně pohlcují poškozený kolagen. Pokud v pokožce probíhá větší množství chronických zánětů, absorbují enzymy větší množství kolagenu než je pokožka schopná znovu vytvořit a obnovit. Kvůli tomu pak pokožka ochabuje a vznikají drobné linky a vrásky.

Další ze silných faktorů, který může za poškozování pokožky, tvorbu stařeckých skvrn a předčasné stárnutí je UV záření. Nadměrné slunění totiž působí podobně jako znečištění, taktéž vyvolává tvorbu melaninu, který chrání pokožku před poškozením a zároveň způsobuje její zhnědnutí (opálení). A stejně tak i v tomto případě může nadměrná tvorba melaninu přerůst v pigmentové skvrny a způsobit další známky stárnutí. Článek o zdravém opalování a ochraně pokožky před sluncem po celý rok si můžete přečíst tady

Zánět (ať už z nezdravého slunění nebo znečištěného ovzduší) považuje za nejzásadnější faktor pro vznik vrásek, problémů s pleti a hyperpigmentace také další kosmetická expertka, Kapua Browning, zakladatelka havajské kosmetické značky Honua. Právě proto jsou všechny její produkty plné antioxidačních a protizánětlivých složek.

Jak se proti znečištění bránit?

Čištění pleti je základ. Jemný, ale důkladný čisticí prostředek šetrně odstraní každodenní nános z make-upu, opalovacích krémů, odumřelých buněk, kožního mazu i drobných částeček z ovzduší, které se na pleti zachytí. Jako vysoce jemný přípravek na čištění pleti můžeme rozhodně doporučit čisticí krém Paʻakai od Honua. Jemný čisticí prostředek je také důležitý proto, že nenarušuje ochranný hydrolipidový film. O tento ochranný film je důležité pečovat, protože představuje tenkou vrstvu, která dělí naši pleť od přímého kontaktu se znečištěným ovzduším. Jeho kondici můžete podpořit přípravky s obsahem kvalitních rostlinných lipidů.

Māhealani balzám je založený na rostlinných máslech a kvalitních olejích. Tento světle modrý a úžasně voňavý balzám funguje jako takový hydratační závoj přes pleť. Doporučujeme ho používat hlavně na noc. Krásně o pokožku během spánku pečuje, pracuje na obnově jejího ochranného filmu a podporuje její regenerační procesy. Dále jsou vhodné produkty, které pomáhají neutralizovat působení škodlivin z ovzduší a zmírňovat již probíhající záněty. Antioxidanty a protizánětlivý kurkumový olej obsahuje ve velkém množství například sérum Aloha a olej Ōlena.

Bylo prokázáno, že oxidy zinku, titanu a také různé typy oxidů železa dokáží zachytit a neutralizovat škodlivé plyny ze znečištěného ovzduší před tím, než stihnou napáchat škody na pleti. A právě na těchto oxidech jsou založeny minerální make-upy (i minerální opalovací krémy) minerální make-upy nejsou jen obyčejné zkrášlovadlo, ale působí také jako aktivní ochrana pro pleť. Co všechno minerální make-upy svedou, si můžete přečíst v tomto článku.

Dále krém Malu od Honua je navržen přímo jako ochrana (což je také význam jeho jména - v překladu z havajštiny znamená slovo “Malu” stín, přístřeší, ochrana a mír) nejen proti slunečnímu záření, ale také proti vlivům znečištěného prostředí, protože kromě oxidu zinku obsahuje spoustu antioxidačních látek, jako je například výtažek ze super ovoce noni, které pomáhají jeho škodlivý vliv neutralizovat.