Cykličnost a její vliv (nejen) na pleť ženy: 2. díl Fáze dynamická

V předchozí části článku jsme se podívali podrobněji na fázi reflektivní a její vliv na život ženy, v této se zaměříme na fázi dynamickou, která začíná po skončení menstruace.

Fázi dynamické neboli folikulární se jinak říká také jaro nebo panna. Žena při ní pomalu získává zpět svoji energii a probouzí se ze “zimního spánku” a únavy, která ji během menstruace provázela. Tato fáze začíná po skončení menstruace a trvá zhruba 7-10 dní před začátkem ovulace. Označuje se jako folikulární kvůli tomu, že v tomto období hypofýza uvolňuje folikulostimulační hormon, který stimuluje vajíčka, aby uzrála. Jako další se začne uvolňovat luteinizační hormon, který pak v následující fázi spustí ovulaci. Na začátku této fáze je hladina estrogenu a testosteronu v ženském těle nízká, ale z blížící se ovulací se postupně zvyšuje. 

V této fázi máme menší chuť k jídlu, jsme aktivnější, máme více energie a snadněji se nám i hubne. Pleť se po prodělané menstruaci dává pomalu do pořádku a chystá se zazářit ve svém nejvíc top období - ovulační fázi.

Jak se to tato fáze projevuje?

Ženy se v této fázi cítí velice energicky a živě. Mají spoustu nápadů a také energii na jejich uskutečnění. V období před ovulací je totiž velmi nízká možnost k otěhotnění, tělo nemusí řešit početí a vývoj případného dítěte, proto nás v průběhu tohoto období příroda obdarovává kreativními nápady a energií pro naši vlastní seberealizaci. V této fázi se také nejvíce naše uvažování přibližuje tomu mužskému. Máme silnou orientaci na cíl, vyšší sebevědomí, uvažujeme spíše racionálně a upřednostňujeme rozum před city.

Co nám v této fázi jde?

Jsme méně citlivé a emočně zranitelné, díky tomu jsme konkurenceschopnější v “mužském světě”. Na tohle období je vhodné si naplánovat různá obchodní jednání, prezentace projektů, pracovní porady apod. Tříbí se i naše organizační schopnosti, takže toto období můžeme využít pro naplánování si nejen zbytku měsíce, ale také se zaměřit na naše dlouhodobé cíle. Dynamická fáze je skvělá pro ukončení starých záležitostí, které jsme v menstruační fázi vyhodnotily jako nenaplňující (máme na to teď už dostatek energie), a nebo začátek nových.

V tomto období se také posiluje naše vůle a odhodlanost, takže je skvělé na různé půsty a detoxy nebo třeba začátek cvičení. V této době je také naše myšlení, pozornost i paměť na vrcholu. Pokud tedy studujete nebo se potřebujete naučit něco nového, zkuste si studium naplánovat do této fáze. 

Jak se o sebe v této fázi starat?

Využijte svou nově nabitou energii na maximum - zacvičte si, tančete, jděte na procházku do přírody, prostě rozhýbejte své tělo i stagnující lymfu v něm. Můžete se také pustit do očisty těla nebo zkusit do svého životního stylu zavést nové zdravé rituály (jak zlepšit spánek se dozvíte například tu) a zkusit vypustit škodlivé zlozvyky. Užívejte si naplno tuto fázi plnou energie a dobré nálady, a těšte se, co vám přinese další fáze expresivní :).

Jaký má tato fáze vliv na pleť? 

Zhruba po pěti dnech cyklu (po skončení menstruace) se produkce mazu začne snižovat, což pokožku vysušuje. Pokožka se stává křehčí, má větší tendenci k pnutí a mohou se na ní tvořit i šupinky. Dopřejte jí extra dávku hydratace v podobě hydratační masky Moana, zavlažte ji Tonikem z růžové vody, ošetřete Pleťovým bio gelem s aloe, růží a rakytníkem (obsahuje superhydratační aloe vera a 3 druhy zklidňujících růžových olejů plus antioxidační olej z rakytníku, kterými vláhu v pleti krásně uzavře). Pokud by tohle všechno bylo vaší pleti ještě málo, dopřejte jí ještě ochrannou vrstvičku Māhealani balzámu od Honua, který vaši pleť zahalí jako takový hydratační závoj a ochrání ji před ztrátou vlhkosti. Na hydrataci je také odborník Hydratační krém na ruce a tělo od PHB. Můžete ho použít i na obličej. Je totiž bez parfemace a má super šetrné složení, které snese i ta nejcitlivější pokožka malých miminek.

Zevnitř pokožku zavlažujte dostatkem vody, ovoce a čerstvé zeleniny. Zařaďte také zdravé tuky v podobě ryb, oříšků a avokáda. Ochranu pleti můžete zvýšit užíváním Omega 3 a hydrataci podpořit užíváním Kyseliny hyaluronové. Z doplňků stravy dále doporučujeme zařadit komplex Antioxidant boost, který vám pomůže zvládnout všechny výzvy, které si na sebe v tomto proaktivním období vymyslíte :).