Jak na krásnou a hydratovanou pleť

Hydratace je pro krásnou a zdravou pleť naprosto esenciální. Nejen, že díky pořádné závlaze pleť vypadá krásně šťavnatě, naducaně a mladě, to je jenom pomyslná třešnička na dortu. Hydratace je důležitá pro správnou funkci pleti a když pleť špatně funguje, tak se to zákonitě projeví i na jejím vzhledu. Nejvíce a nejrychleji můžeme dehydrataci vidět na jemných vráskách kolem očí, které se objevují i u mladých lidí, když pár dní po sobě pili málo tekutin nebo to trochu víc přehnali na párty. 

Dehydratace = vysušená a vrásčitá pleť. Nedostatek vody pleť také oslabuje a kvůli tomu je pak náchylnější na různé podráždění a zpomalují se její přirozené regenerační projevy. Jakékoliv drobné poranění, pupínek, známky únavy, otlačení od polštáře apod., se na ní drží mnohem dýl. U dlouhodobě dehydratované pleti se pak oslabují pleťová vlákna, lámou se, tvoří se vrásky a pleť se stává tenčí a křehčí.

Suchá vs. dehydratovaná pleť

Tyto dva pojmy se velice často pletou a zaměňují. Rozdíl mezi suchou a dehydratovanou pletí je ten, že suchá pleť označuje typ pleti, se kterým jsme se už narodili, a který nám byl geneticky dán, stejně jako mastný, smíšený či normální typ pleti. Naopak stav pleti, označuje aktuální “rozpoložení” pleti (dehydratovaná, alergická, citlivá…), který se ale při zanedbání a nesprávné péči může stát trvalým. Každý typ pleti může mít jeden nebo i kombinaci více stavů. Majitele mastné pleti tak často překvapí, že je jejich pleť i dehydratovaná a nevědomě ji trápí různými vysušujícími a zmatňujícími přípravky.

Mýty o hydrataci - hydratační oleje a másla?

Máme tady další z hydratačních mýtů :). O mýtu ohledně používání hydratačních krémů v zimě jsme psali v tomto článku. V oblasti přírodní kosmetiky je v poslední době velkým trendem olejová kosmetika a různé bezvodé balzámy a šlehané krémy na bázi rostlinných másel a olejů. Většině lidí se po přechodu z konvenční kosmetiky na tento typ péče pokožka velice rychle zlepší. Aby taky ne po letech používání přípravků s minimem opravdu účinných látek a hromadou levných syntetických vycpávek, které pleti moc nepomohly, ale naopak ji spíše zatěžovaly… Pleť se začne velice rychle detoxikovat a pak si začne užívat zvýšený přísun vitamínů, nenasycených mastných kyselin a dalších skvělých látek, kterých jsou tyto olejové produkty plné. 

Po několika měsících (nebo i dřív) se na ní ale absence vody začne projevovat. Rostlinné oleje a másla jsou často nesprávně označovány jako hydratační. Samy o sobě však nehydratují. Pomáhají obnovit ochranný hydrolipidový film a také dokáží uzamknout vlhkost v pokožce. Pokud však pokožce vláhu mimo samotný rostlinný olej nedodáte, nemá v ní co uzamykat a může ji spíš naopak vysušit. 

Asi všichni víme, že oleje ani másla bychom neměli nanášet jen tak na suchou pleť. Minimálně by měla být navlhčená vodou, hydrolátem, pleťovou vodou či hydratační mlhou. Ale ani to není úplně dostačující. Jako podklad pod olejový přípravek nebo rostlinné máslo jsou nejvhodnější různá hydratační séra, fluidy nebo kvalitní gel z aloe vera. Pokud chcete přidat ještě krok navíc, použijte hydratační krém a až pak naneste ještě olej nebo rostlinné máslo.

Tipy pro efektivní hydrataci

1. Zavlažte tělo  zevnitř

Pitný režim je alfa i omega (nejen) pro hydrataci pleti. Naše tělo je z 60 % tvořeno vodou, pro jeho funkci je voda naprosto nezbytná a nedostatek vody se velice rychle projevuje na jeho zdraví i vzhledu. Bez vnitřní hydratace vám ani sebelepší hydratační kosmetika nepomůže. Ideální je samozřejmě čistá voda a bylinkové čaje. 

2. Podpořte produkci kolagenu

S hydratací je také úzce propojen kolagen. Tato bílkovina je základním stavebním materiálem pro kosti, vazy, šlachy, chrupavky i kůži. Pokožce dodává pevnost a pružnost. Má také schopnost na sebe vázat vodu, to díky ní získává potřebnou pružnost. Jeho produkce se v průběhu stárnutí snižuje a kvůli tomu také u starší pleti hrozí dehydratace pleti. Zároveň to funguje obousměrně - dehydratovaná pleť také rychleji stárne. Pokud v mladším věku pitný režim zanedbáváme, na kolagenových vláknech se to může dost podepsat. O tom, jak podpořit produkci kolagenu, jsme psali v článku Komplexní anti-age péče o pleť.

3. Sáhněte po těch správných přípravcích

Prvním krokem v každodenní péči o pleť je její čištění. Některé přípravky jsou však v tomto směru poměrně agresivní. Sice pleť vyčistí dočista dočista, ale zároveň ji připraví i o její ochranný hydrolipidový film, který ji chrání právě před vysušováním i působením vnějších vlivů. Místo čisticích gelů vyzkoušejte krémové přípravky, například čisticí krém Paʻakai. Jeho aplikace je úžasným zážitkem a už po nanesení pocítíte, jak vaši pleť rozmazluje. Obsahuje hydratační kokosovou vodu, růžový hydrolát, gel z aloe vera, extrakt z ibišku a další super složky. Paʻakai pokožku jemně čistí a zároveň o ni pečuje. Můžete ho navíc použít i jako masku!

Dalším krokem je pleťová voda, hydrolát nebo pleťová mlha. Jaký je vůbec rozdíl mezi květovou vodou a pleťovou mlhou? Květová voda obsahuje jeden nebo více druhů hydrolátů z rostlin (nemusí být jen z květů, ale i z kořenů nebo jehličí apod. :) ). Vzniká parovodní destilací rostlin. Je obohacená o bioaktivní, ve vodě rozpustné látky z rostlin. Můžete ji použít k dočištění pleti i jako zvlhčovač pod olejovou péči. U pleťové mlhy tvoří také často základ hydrolát, bývá však obohacena ještě o další složky, které hydratují dlouhodoběji nebo na hlubší úrovni, jako je třeba gel z aloe vera, kyselina hyaluronová nebo rostlinný glycerin. Často je přidaných i pár kapek rostlinného oleje, který vlhkost v pleti rovnou zafixuje, a éterické oleje, jenž pomáhají harmonizovat funkci pleti. Pleťovou mlhu můžete použít také jako podklad pod olejovou péči nebo klasický krém, ale i k osvěžení a hydrataci pleti kdykoliv během dne. Pleťové mlhy fungují trochu jako taková séra v jiné podobě. Jako druhý krok doporučujeme Růžové tonikum od PHB nebo Līhau pleťovou mlhu od Honua.

Pro extra hydrataci je vhodné použít pod krém nebo olejový přípravek ještě hydratační gel nebo hydratační sérum. Mezi nejoblíbenější hydratační rostliny patří aloe vera. Vyzkoušejte Pleťový bio gel s aloe, růží a rakytníkem nebo Rozjasňující bio gel s aloe, neroli & immortelle, oba od PHB.

Jako poslední krok můžete použít Superfood obličejový olej od PHB nebo Malu krém od Honua. Malu působí jako ochranný denní krém. Rozjasňující a anti-age Superfood olej můžete použít na den i na noc. Na noc nebo pro ošetření pleti v zimním období doporučujeme Māhealani balzám, který se soustředí na povrchovou hydrataci a představuje takový hydratační závoj přes pleť - výborně právě všechny hydratační složky z předchozí péče v pleti uzamkne.

Jednou až dvakrát týdně dopřejte své pleti extra péči v podobě masky. Na hydrataci je nepřekonatelným odborníkem hydratační maska Moana, která kromě hydratační aloe vera obsahuje také extrakty z mořských řas, havajský med, jež je známý pro své hydratační a hojivé účinky, a další supersložky.